“Malo je država u svijetu koje su imale čast imati u svojim redovima toliko domoljubnu i čovjekoljubivu osobu.” (branitelji Vukovara o Violeti Antolić).

Violeta Antolić imala je samo 22 godine kada se pridružila HOS-u u obrani Vukovara.

Violeta Antolić-Vicky bila je simbol vukovarskog otpora, zarobljenica srbijanskih logora i hrabra ratnica iznimno poštovana od suboraca. Osim ljubavi prema Hrvatskoj obožavala je svoju djecu Zorana i Andreju. Oni su bili smisao njenog života, pokazujući nam svima da jedini zalog naše budućnosti jesu naša djeca, piše portal.braniteljski-forum.hr

Bila je jedina žena u HOS-u.

Za one koji ne znaju njezinu iznimnu priču, vukovarska junakinja je usred neprijateljske paljbe odlučila reagirati; ostavila je trogodišnjeg sina u skloništu kako bi se aktivno uključila u obranu Sajmišta. Predstavljala je jedan od simbola vukovarskog otpora. Unatoč preporukama da se priključi bolničarkama, tada 22-godišnja Violeta je do zadnjeg dana borbe herojski sudjelovala u obrani Vukovara.

Završila je u srpskom logoru, a nakon mjesec i pol dana spašena je razmjenom.

Violeta je poginula u prometnoj nesreći 2014. godine: „Nije otišla samo majka, prijateljica nego i hrabra ratnica. Hrvatskoj je podarila slobodu izborivši se za nju. Malo je država u svijetu koje su imale čast imati u svojim redovima toliko domoljubnu i čovjekoljubivu osobu. Svaki njen osmijeh uzvraćaj je za svaki udarac koji je podnijela u srpskom logoru i tijekom životnih nedaća. Čast je ne samo živjeti u vremenu s takvom osobom, nego je čast i biti joj prijateljem. Njezino malo i krhko tijelo bilo je puno ljubavi i poniznosti, u njemu je kucalo veliko srce, srce koje je nosila na dlanu. Otišla je iz ove doline suza, nasmiješivši se sudbini, mahnula. “potrubila”, nasmijala se i otišla… draga Violeta ostaješ u našim srcima dok te ponovno ne sretnemo.

Napisali u čast djevojke lavljeg srca “njeni dečki” – branitelji Vukovara.

Izvor: narod.hr/portal.braniteljski-forum.hr

error: Content is protected !!