Prosvjednici koji su se okupili na ulicama grada Kassela, izražavajući na taj način nezadovoljstvo zbog restriktivnih mjera njemačke vlade, sukobili su se policijom koja je protiv sudionika demonstracija koristila papar sprej i pendreke.

Policija je izvijestila da se na prethodno neprijavljenom skupu u središtu grada okupilo nekoliko tisuća ljudi. U policijskom izvješću stoji da je nasilje izbilo nakon što su prosvjednici ignorirali upute i upozorenja njihovih pripadnika te su probili policijske prepreke.

Na istom su mjestu prijavljeni manji sukobi s protudemonstrantima. Policija je izvijestila da je nekoliko osoba privedeno, no nije objavljen točan broj.

Na snimkama i fotografijama s mjesta događaja vidi se mnoštvo prosvjednika, od kojih mnogi ne nose zaštitne maske niti vode računa o fizičkom razmaku. Većina okupljenih u Kasselu pristaše su takozvanog pokreta Querdenken (Razmišljati izvan okvira), a čine ga ekstremno desno orijentirani aktivisti, osobe koje negiraju postojanje Covida-19 i antivakseri.

U međuvremenu se Berlin priprema za veliko okupljanje pripadnika ekstremne desnice, no do ranog poslijepodneva na mjestu događaja uočeno je tek nekoliko desetaka sudionika.

Policija je očekivala da će se prosvjednici u velikom broju okupiti blizu Brandenburških vrata, jer su ih onamo pozvali pripadnici ekstremne desnice, ali dosad je ondje stiglo više njihovih protivnika – oko 200 lijevo orijentiranih protudemonstranata.

Policija je izvijestila da je spremna u tome dijelu grada rasporediti i do 1800 policajaca, ovisno o tomu koliko će se prosvjednika okupiti.

Kritičari vladinih restriktivnih mjera uvedenih zbog suzbijanja koronavirusa planirali su vlastiti skup na Alexanderplatzu, glavnome prometnom čvorištu i trgovačkom središtu Berlina.

U prošlogodišnjim prosvjedima održanim u glavnome njemačkom gradu sudjelovalo je više desetaka tisuća Nijemaca, koji su izašli na ulice u znak protesta zbog mjera zatvaranja, što je često rezultiralo nasilnim obračunima s policijom i stotinama privedenih građana.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!