Jednomjesečno zatvaranje stupilo je na snagu u Parizu i drugim francuskim regijama u subotu dok zemlja pokušava suzbiti treći val zaraza koronavirusom.

Otprilike svaki treći stanovnik od 67 milijuna ljudi u Francuskoj pogođen je strožim mjerama. No ovo zatvaranje bit će blaže nego ranija zatvaranja.

U 16 administrativnih regija prestaju raditi sve trgovine koje nisu neophodne, ali knjižare i prodavaonice glazbenih instrumenata mogu nastaviti s radom. Učenici mogu ići u škole. Ljudima je dozvoljeno kretanje, ali samo u radijusu 10 kilometara od mjesta prebivališta.

Situacija u široj pariškoj regiji posebno je zabrinjavajuća. Pacijenti su prebačeni u bolnice u druge dijelove zemlje zbog nedovoljnog broja kreveta na odjelima intenzivne njege.

Broj novih zaraza na 100.000 stanovnika u tjedan dana popeo se na 450 u široj pariškoj regiji.

– Znamo uzrok ovog trećeg vala: dolazak takozvane britanske varijante koja sad čini gotovo tri četvrtine zaraza, rekao je premijer Jean Castex u četvrtak.

– Ove mjere mogu se proširiti na druge dijelove zemlje, upozorio je Castex.

Osim na Pariz, nova pravila odnose se i na nekoliko područja na sjeveru te na departman Maritimne Alpe čije je središte Nica.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!