Rusko cjepivo Sputnjik V vjerojatno neće dobiti odobrenje europskih medicinskih regulatora u bližoj budućnosti, prema tvrdnjama RDIF-a, ruskog fonda za izravna ulaganja.

Europska agencija za lijekove (EMA) još analizira rusko cjepivo.

– Ako se odobri, vjerojatno iza lipnja, mogli bismo dostaviti oko 100 milijuna doza za 50 milijuna ljudi u EU u tri, četiri mjeseca, rekao je šef RDIF-a Kirill Dmitriev za list Berliner Zeitung.

Rusija očekuje da će nakon Mađarske i druge članice EU-a odobriti uporabu Sputnjika V bez obzira na odluku EMA-e.

Dmitriev je rekao da bi Rusija tim zemljama doze cjepiva mogla poslati u travnju.

– Očekujemo delegaciju EMA-e sredinom travnja i nadamo se da će odluka o Sputnjiku V biti isključivo znanstvena, a ne politička, dodao je.

Kritičari optužuju Rusiju da koristi svoje cjepivo za propagandu i geopolitički utjecaj.

Dmitriev, koji je na čelu fonda odgovornog za međunarodnu distribuciju Sputnjika V, potvrdio je planove o proizvodnji cjepiva u Njemačkoj i drugim članicama EU-a.

Vode se pregovori za proizvodnju cjepiva u postrojenjima ruske farmaceutske tvrtke R-Pharm u Bavarskoj u Njemačkoj, dodao je Dmitriev. Tvrtka R-Pharm je također podnijela zahtjev EMA-i za odobrenje Sputnjika V.

Dmitriev je rekao da postoje “preliminarni sporazumi s još dva proizvođača u Njemačkoj” te sa Španjolskom i Francuskom.

Cjepivo koje je razvio Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja u Rusiji učinkovito je 91 posto, navode stručnjaci. Znanstvenici tvrde da bi zaštita protiv koronavirusa mogla potrajati dvije godine.

Rusija također reklamira nisku cijenu i jednostavno skladištenje Sputnjika V koji je odobren za uporabu u više od 50 zemalja.

Rusko cjepivo smatra se učinkovitim i protiv novih varijanti koronavirusa.

Znanstvenici koji su radili na Sputnjiku V i AstraZeneci surađuju kako bi vidjeli mogu li poboljšati cjepivo.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!