Dan narcisa se obilježava prve proljetne subote i ima važnu ulogu u osvješćivanju javnosti o načinima i važnosti ranog otkrivanja raka dojke. Cvijet narica u svijetu poznat kao simbol nade za oboljele od raka, jer buđenje i cvjetanje u proljeće simbolizira nadu u ozdravljenje.

Dan narcisa je prvi puta održan 1957. godine u Torontu u Kanadi u organizaciji kanadskog udruženja za borbu protiv raka (Canadian Cancer Society). Nakon toga se obilježavanje Dana narcisa proširilo na cijelu Kanadu te među drugim organizacijama za rak u cijelom svijetu.

Članice Udruge žena liječenih od karcinoma dojke “Narcis” iz Širokog Brijega, jedne su od najaktivnijih na ovom području u promicanja važnosti pravovremenog otkrivanja i češćeg odlaska žena na mamografske pregleda, kako bi tako na vrijeme uočiti i na vrijeme spriječiti teža oboljenja koja se na žalost javljaju i kod sve mlađe populacije žena. I što treba istaknuti, ako se na vrijeme uoči ovaj problem, on je u 90 % slučajeva stavljen pod kontrolu, što samo po sebi kazuje važnost redovnih pregleda.

Jedna od najžalosnijih činjenica u ovome je i ta, da Dom zdrava u Širokom Brijegu na 30-ak tisuća stanovnika još nema mamograf, a što čini veliku sramotu za taj grad koji slovi trenutno kao jedan od najrazvijenijih u Bosni Hercegovini.

Udruge “Narcis” godinama se bori s time kako bi pomogli što većem broju žena i kako bi im olakšali situacije da se ne osjećaju usamljeno. Brojne edukacije i predavanja po srednjim školama, osiguranje besplatnih mamografskih preglede, samo su dio onoga čime se bave.

Predsjednica i osnivačica navedene udruge Radica Lasić, prošla je sve što će mnoge žene prolaziti. Zahvaljujući njenoj požrtvovnosti i pozitivnoj energiji, uspjela je zajedno sa svojim članicama udruge pomoći brojnim ženama, da najteži dio svog životnog perioda shvate kako nije sve izgubljeno, i da ne trebaju nadu gubiti za izlječenje i nastavak života sa svojom obitelji, svojom djecom, prijateljima….

Priča Radice Lasić od otkrivanja karcinoma dojke prije 20 godina, teških borbi i trnovitog puta buđenja svijesti i informiranja javnosti kao i ranom otkrivanju ovog karcinoma kako bi se mnogi životi spasili, je samo dio onoga što je sve kroz taj period prošla!

Ovo što ćete sada čuti, nije samo dio njene priče, nego i mnogih koji dođu u ovu situaciju. Ovo je samo surova realnost u kojoj se može naći svaka žena, majka, baka, cura…, nevezano koje ste nacionalnosti, jeste li bogat ili siromašan….

Ova priča, neka Vam bude motivacija kako se isplati boriti za pravi cilj unatoč teškim trenucima, koji će uvijek biti, ali nadu nikada ne treba gubiti!

Autor: Mili Marušić / OTPOR.Media

error: Content is protected !!