Jesenas smo sijali više pšenice, a manje uljane repice. Ovoga proljeća zato ćemo zasijati više kukuruza i suncokreta. No, ono što će ratare najviše zanimati jest nov način otkupa i formiranja cijena s kojim je prva u javnost izišla “Žito grupa”, objavljeno je danas u emisiji HTV-a Plodovi zemlje.

U proljetnoj će se sjetvi kukuruz, procjenjuje se, posijati na 290 tisuća hektara, 4 tisuće hektara više nego lani. Zasijat će se i 7 tisuća hektara više suncokreta. Površine pod sojom povećat će se za 1 posto. Šećerna repa ostaje na prošlogodišnjoj razini, kako bi se dala potpora proizvodnji šećera, kaže Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore. Razmišljalo se i o uvođenju nove kulture – boba kako bi se podržala nova industrija koja niče kod Miholjca.

Otkupne cijene ratarskih proizvoda na europskom tržištu rastu, što motivira poljoprivrednike za još jednu intenzivniju proljetnu sjetvu. Prema riječima državnog tajnika Ministarstva poljoprivrede Tugomira Majdaka, rastu cijene kukuruza, pšenice i ječma. Prošlogodišnji negativni trend vezan uz uljanu repicu – donekle je ublažen.

Poskupjelo mineralno gnojivo Petrokemije

Sjemena iz domaće proizvodnje bit će dovoljno, nekih kultura i za izvoz. Dobra je vijest i da je kutinska Petrokemija uspjela osigurati dovoljne količine mineralnih gnojiva. No, nažalost, po višim cijenama nego lani. Direktor prodaje Damir Leko kaže da je razlog tome – poskupljenje sirovine. Naglašava da su cijene gnojiva više i kod drugih proizvođača.

Posebnost je ove sjetve uvođenje i ugovaranje otkupa poljoprivrednih proizvoda unaprijed. Osječka “Žito grupa” nudi otkup uroda s ugovorenom cijenom, kaže Relja Kovačić. Svakom proizvođaču, velikim dobavljačima i OPG-ovima nude mogućnost ugovaranja cijene sada.

Ugovaranje količina i cijena sada

– Poljoprivrednik po prvi puta zna ono što je oduvijek tražio kada sije – da može znati cijenu. On sada ima neku cijenu za koju može potpisati ugovor i tu količinu predati kada dođe do uroda. Ali, mora biti oprezan i dobro razmisliti jer bi se cijene mogle mijenjati. Morat će predati točno onoliko kilograma po ugovorenoj cijeni – bez obzira bude li tog trenutka cijena na tržištu i veća, upozorava Matija Brlošić.

Takav način otkupa pozdravljaju i ratari. Nadaju se manje neizvjesnoj proizvodnji, mogu planirati mogu ‘igrati na sigurno’.

U Žitu otkupljuju i ugovoraju sve kulture, no prvi put izlaze s tjednim kotacijama cijenama. To znači da se koriste cijenama posljednjeg trgovanja na burzama u Europi. Pšenica je negdje na bazi 1,2 kn, suncokret i uljana repica 3 kn, a ječam i kukuruz na 1,15 kn., kaže Relja Kovačić.

Čeka li nas poskupljenje hrane?

Igor Mikulić iz osječke HGK smatra da su ponuđene cijene prilično visoke i da prate trend kakav je na svjetskome tržištu. Nada se da se takve cijene neće reflektirati na prerađivačku industriju, jer im je važno da i ona uspješno posluje. Važno je i da ne poraste cijena hrane.


Uz malo sreće s vremenskim uvjetima, u 2021. mogla bi se ostvariti još jedna uspješna žetva. A ratari mogu očekivati dobru godinu čak i kada je riječ o financijskim pokazateljima jer su cijene otkupa uglavnom posljednjih godina očekivane.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!