HRT-ova igrano-dokumentarna serija “Doba uskoka” kapitalno je djelo javnoga medijskog servisa iznimne kulturne vrijednosti koje se u cijelosti snima u vlastitoj produkciji, a iz zaborava izvlači zadivljujuću povijest Senja, grada koji je gotovo cijelo jedno stoljeće prkosio velikim europskim silama, u ožujku 2018. ponosno su govorili na javnoj televiziji.

Međutim, iako snimljeni prije četiri godine (prvi kadrovi napravljeni su u lipnju 2017. u studiju Anton Marti na Prisavlju) uskoci još nisu emitirani na HRT-u. Prikazan je tek film na prvom NEM-u, najvećem TV marketu u srednjoj i istočnoj Europi, održanom 2019. u Zagrebu.

Pomopozno najavljivana serija o “hrvatskim piratima s Kariba” trebala se emirati iste godine u jesenskoj shemi i imati četiri nastavka, ali do danas od nje ni traga ni glasa.

Što se zapravo dogodilo? Kako smo saznali, projekt je cijelo vrijeme na čekanju jer HRT nije uspio rezervirati sredstva za amortizaciju. No čini se kako je to sad riješeno što je predviđeno i u njihovom Financijskom planu za ovu godinu gdje stoji kako je u 2021. predviđen početak amortizacije za “Doba uskoka” u iznosu od 1.1 milijun kuna.

Autor projekta Božidar Domagoj Burić, nekadašnji direktor programa HRT-a, trenutačno na televiziji zaposlen u Obrazovnom programu, zamolio nas je da sve upite o seriji uputimo HRT-u gdje su nam rekli da gledatelji uskoke u njihovom programu mogu očekivati krajem godine.

– Dokumentarno igrani serijal HRT-a “Doba uskoka”  bit će emitiran u jesenskoj shemi HRT-a, u studenom ili prosincu ove godine, tvrde na Prisavlju.

Hrvatska radiotelevizija za potrebe ove serije dala je izraditi čak 600 raskošnih kostima koji su unikatan ručni rad. S obzirom na obujam produkcije šuška se da su “Doba uskoka” cijenom nadmašili serijal “Republika” čije je snimanje HRT platio 14,7 milijuna kuna odnosno 2,44 milijuna po epizodi (bilo ih je šest).

Usporedbe radi, igrano-dokumentarna serija “Hrvatski kraljevi”, koja je veličinom i opsegom projekta usporediva s “Republikom”, stajala je dva milijuna po epizodi, a cijela serija od sedam nastavaka 14,3 milijuna kuna. Redatelj i scenarist sva tri projekta je Božidar Domagoj Burić.

Radnja uskoka prati zbivanja tijekom 16. i 17. stoljeća, ali se u određenim prizorima, dotiče i 14. te 15. stoljeća. Snimalo se u Stonu na Pelješcu kada je u pet dana bilo angažirano približno 280 statista s dubrovačkoga područja. Na pelješkom setu je srednjovjekovna stonska tvrđava Veliki Kaštio koja je ovom prilikom postala Senjski trg iz 1450 godine.

Nakon Stona ekipa je otišla u Senj, Grobnik, Ribnik i Trakošćan, kamere su bile i u okolici Trilja i na Braču, a dio kadrova nastao je u studiju Hrvatske radiotelevizije u Zagrebu u kojem se samo za potrebe serije izgradila replika velike galije.

Ulogu uskoka Juriše Hajduka tumači Amar Bukvić, a tu je i Dušan Bućan u ulozi Josipa Rabatte.

PIŠE VINKO PAIĆ/slobodnadalmacija.hr

error: Content is protected !!