Pisanje pojedinih medija o nelegalnosti ministarstava Federalne vlade su netočna, kazao je Feni tajnik Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Izmir Hadžiavdić.

Prema njegovim riječima, nakon apelacije tadašnje predsjednice Federacije Bosne i Hercegovine Borjane Krišto, u vezi s ministarstvima obrazovanja i znanosti te kulture i sporta, te nakon odluke Ustavnog suda FBiH, vršeno je određeno usklađivanje s federalnim Ustavom. Tako da je poslije toga to dovedeno u odgovarajući sklad.

– Damir Mašić i Salmir Kaplan su u to doba bili ministri i oni su takva ministarstva naslijedili. Na neki način napadnuti od Ustavnog suda i oni su vršili usklađivanje, odnosno u njihovom mandatu je vršeno usklađivanje Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave – kazao je Hadžiavdić.

Tom odlukom, a po apelaciji tadašnje predsjednice Federacije BiH Borjane Krišto, Ustavni sud je utvrdio da su članovi 15. i 16. Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne upravu neustavni. S tim u vezi federalna ministarstva, obrazovanja i znanosti te kulture i sporta nisu ustavna.

Međutim, u vrijeme premijera Nermina Nikšića (SDP) sporni Zakon je promijenjen čime je implementirana odluka Ustavnog suda. Odnosno nakon odluke Ustavnog suda 2011. godine donesen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave, čime je implementirana odluka Ustavnog suda.

Hadžiavdić se na taj način referirao na pisanje pojedinih medija o neustavnosti Federalne vlade, odnosno nelegalnosti dva njena ministarstva, koja su odlukom Ustavnog suda FBiH ukinuta prije više od deset godina.

Međutim, kako je Hadžiavdić naglasio u izjavi za Fenu takve tvrdnje pojedinih medija su neistinite.

/HMS/

error: Content is protected !!