Obitelj Grizelj iz Sovića u Grudama bavi se već godinama proizvodnjom ljekovitog magarećeg mlijeka za kojim vlada velika potražnja pa ga tako prodaju i u Švicarskoj, Švedskoj i Francuskoj.

Prvu magaricu Ante Grizelj nabavio je 2010. godine, a danas on i dvojica braće, sa suprugama i djecom, skrbe o 120 grla.

Jedna litra magarećeg mlijeka košta 50 maraka, a Grizelj ističe kako je to realna cijena za proizvod koji je itekako ljekovit i višestruko koristan za zdravlje ljudi.

Njegova ljekovitost, naglašava, pokazala se na mnogim primjerima kako iz njegove obitelji tako i kod velikog broja kupaca koji dolaze iz raznih europskih zemalja.

-Mlijeko je dobro kao prirodni lijek za mnoge probleme dišnog sustava, a u posljednje vrijeme ljudi ga masovno kupuju zbog koronavirusa jer se očito pokazalo kao dobro rješenje. Rekao bih da čisti pluća bolje od sirupa, a ima čak 60 posto više vitamina od svih drugih mlijeka – kazao je Grizelj u izjavi za Fenu.

Dodao je kako je magareće mlijeko, zbog toga što se ne može dobiti u velikim količinama, jako ljekovito i traženo na tržištu.

-Jedna magarica, i to samo ona koja ima mladunče, daje od dva i pol do tri decilitra mlijeka dnevno. Tako da dnevno uspijemo proizvesti šest do sedam litara mlijeka. Naravno, to ovisi i od raznih drugih okolnosti, vremenskih uvjeta, stanja u kojem se životinja nalazi… istaknuo je Grizelj i naveo da se radi o jako zahtjevnome poslu koji nimalo nije lagan.

Ističe kako ga je ugodno iznenadila potražnja, kao i sama mjesta otkud sve narudžbe za mlijeko dolaze.

-Osim po domaćem tržištu, svoj proizvod brzom poštom šaljemo i u mnoge druge zemlje kao što su Crna Gora, Srbija, Švicarska, Švedska i  Francuska – kaže Grizelj.

Naglašava kako su za proizvodnju magarećeg mlijeka odlučio kada se u njegovu ljekovitost uvjerio na primjeru iz svoje obitelji.

-2010. godine kad sam se krenuo baviti ovim poslom, imao sam samo jednu magaricu (…) Sin mog brata imao je velike probleme s bronhitisom i teško je disao, no kada god bi uslijed otežanog disanja popio mlijeko bilo bi mu mnogo bolje i lakše, tako da sam se iz tog primjera uvjerio u njegovu ljekovitost – kaže Grizelj.

Magareće mlijeko, za koje kažu da je najsličnije majčinom mlijeku, ne može se naći po trgovinama već jedino po obiteljskim farmama kao što je i ova obitelji Grizelj.

Izvor: pogled.ba

error: Content is protected !!