Premijer Federacije BiH, Fadil Novalić i dopremijerka Jelka Miličević, danas su održali online sastanak s premijerima županija kako bi razgovarali o trenutnoj situaciji i zajednički procijenili dalje poduzimanje mjera.

Nakon što su županijski premijeri iznijeli podatke o stanju izazvanom pandemijom, složili su se da se broj zaraženih, nakon što je danima rastao, počeo smanjivati i stagnirati u zadnja dva dana, što je protumačeno kao rezultat mjera, odnosno da su građani shvatili ozbiljnost situacije i svojim odgovornim ponašanjem doprinjeli tome.

Najmanji broj zaraženih i dalje je u Unsko-sanskoj županiji što je premijer Mustafa Ružnić objasnio provođenjem mjera i velikim angažmanom policijskih snaga koje pomažu u tome, naglašavajući da bi potpuni lockdown u ovom trenutku imao pogubne posljedice po ekonomiju. I premijer Srednjobosanske županije, Tahir Lendo, složio se da mjere daju rezultate i rekao da su primjetili da na selima nemaju zaraženih za razliku od gradskih sredina zbog čega su reducirali lokalni prijevoz kako bi i dalje tako ostalo.

Premijer Novalić je svim premijerima ponudio pomoć u provođenju mjera angažmanom Federalne uprave policije i Federalne inspekcije, a stavio je na raspolaganje županijama i druge resurse Vlade Federacije.

Za sutra je dogovoren novi sastanak u 14 sati. Premijeri će pripremiti najnovije izvještaje o aktualnom stanju, ali i preporuke za dalje postupanje. Osim toga dogovoreno je da se zajednički sastanci nastave redovno održavati jednom do dva puta tjedno kako bi se harmoniziralo djelovanje unutar Fedracije i kako bi jedni drugima pomagali, a sve s ciljem prevazilaženja teške situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!