Preslušavanjem devedesetak tajno snimljenih razgovora koji se odnose na točku optužnice o zbrinjavanju otpada, za koju USKOK tvrdi da je u tom poslu Zagreb pogodovao Petru Pripuzu, u ponedjeljak je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje za aferu “Agram”.

Uz Pripuza, nedavno preminulog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i Slobodana Ljubičića, protiv kojeg je postupak vodi odvojeno zbog bolesti, taj se dio optužnice odnosi i na Željka HorvataIvana TolićaIvana MarkusaFilipa Čulu Miljenka Benka.

Riječ je o točki optužnice koja obuhvaća vrijeme od listopada 2013. do svibnja 2014. godine, dok optuženici u tajno snimljenim razgovorima međusobno razgovaraju o problemu rješavanja otpada u Zagrebu.

U tim razgovorima se spominje tadašnji ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović kojeg je zanimalo kako će Grad Zagreb gospodariti otpadom, budući da se u to vrijeme vodila kampanja kojom su građani pozivani da odvajaju otpad.

U preslušanim razgovorima, među ostalim, čuje se kako Bandić pokušava riješiti nedostatak zelenih otoka njihovim postavljanjem na parkirališta zbog čega gradonačelnik izdaje naredbu o ukidanju postojećih parkirališnih mjesta.

”Jesi li se čuo s Bobom? Imamo li neku praznu kompostanu da to istovarimo, a da to nitko ne zna?”, čulo se u Bandićevom razgovoru s njegovim sugovornikom.

Na preslušanim snimkama moglo se čuti kako je Bandić zabrinut zbog odvoza glomaznog otpada u CIOS, jer, kako je rekao, ”netko uvijek propjeva”.

Uz to, na tajno snimljenim razgovorima moglo se čuti kako Bandić tvrdi da se kod ”Kondora može unajmiti 218 kontejnera”. USKOK smatra da je Kondor bila Bandićeva šifra za Petra Pripuza koji je gradonačelnika oslovljavao šifrom Leopard.

Dio preslušanih razgovora odnosi se i na rješavanje problema zbrinjavanja otpada u Velikoj Gorici, no kako tamošnje odlagalište nije moglo prihvatiti više od 100 tona otpada, kao jedno od rješenja spominje se žurno raspisivanje javnog poziva za koji USKOK u optužnici tvrdi da je napravljen po mjeri Pripuzova CIOS-a.

Na raspravi početkom ožujka obustavljen je postupak protiv Milana Bandića u aferi Agram jer je on preminuo 28. veljače.

Početkom godine Bandić se još jednom izjasnio da nije kriv za nezakonitosti u zbrinjavanju otpada nakon što je suđenje formalno počelo ispočetka kada je USKOK optužnici u slučaju “Agram” pripojio optužbe za zbrinjavanje otpada.

Svi okrivljenici odbacili su optužbe po kojima je grad bez javnog natječaja dodijelio CIOS-u posao zbrinjavanja otpada.

Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki u aferi “Agram” USKOK je sudu predao još sredinom prosinca 2015.

Sedam točaka optužnice za nezakonitosti na štetu grada sud je potvrdio u ožujku 2018., dok su tri točke vezane uz zbrinjavanje otpada tada vraćene tužiteljstvu na doradu te su potvrđene tek krajem listopada pretprošle godine.

Krajem ožujka 2019. optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda obustavilo je postupak protiv Bandića u dijelu optužnice koja ga je teretila za štetu državnom proračunu zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon predsjedničkih izbora 2010.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!