Upitana kako se u posljednje vrijeme kod bolesti COVID-19 naglo pogoršava stanje – od blage kliničke slike ujutro do znatnog pogoršanja popodne – ravnateljica Infektivne klinke “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite rekla je da je dosta o tim opservacijama rekao prof. Ivo Ivić u Splitu.

– Raste i broj hospitalizacija i kod nas u Klinici za infektivne i u KB-u Dubrava. Iako još statistika to ne pokazuje, prije stožera sam dobila od biostatističara kolege Bodulića analizu. Tu se zasad još uvijek ne vidi što se tiče srednje vrijednosti da je jako pala dob. No mi primjećujemo na dnevnoj bazi da su više-manje hospitalizirani u dobi između 50 i 60 godina. Primjećujemo da se puno brže puni intenzivna njega. Kolege u Splitu su primijetile u posljednjih 7 do 10 dana da se jako povećao broj ljudi koji su na visokom protoku kisika, a to je na korak do respiratora, kao i onih koji su na respiratoru. Pokušat ćemo, gledajući te brojeve, napraviti neke dodatne projekcije za daljnje razdoblje, rekla je Markotić.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak dodao je kako se smanjila prosječna dob oboljelih u zadnjih 10 tjedana s 49,9 godina na 42,5 godina.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!