Talijani su ove nedjelje obilježili dan svoje omiljene nacionalne slastice – tiramisua. U Italiji je njegova prodaja u proteklih godinu dana porasla za čak pet posto pa se čini da kolač pruža utjehu u ovim čudnim vremenima. Inače se na današnji dan organiziraju razna natjecanja u njegovoj izradi, a isprobavaju se i razni novi recepti – s kikirikijem, bananama ili jagodama. Mi smo se u čast deliciji danas odlučili držati klasike i napisati svoj omiljeni recept koji provjereno znamo da volimo.
TIRAMISU
Sastojci
550 grama vrhnja za šlag
250 grama mascarponea
75 mililitara Marsale
5 žlica šećera
300 mililitara jake kave, napravljene od 2 žlice kave i 300 mililitara kipuće vode
180 grama piškota
25 grama tamne čokolade
2 žličice kakaa u prahu
Priprema
KORAK 1
Stavite vrhnje za šlag, mascarpone, Marsalu i šećer u veliku posudu.
KORAK 2
Umutite dok se vrhnje i mascarpone potpuno ne sjedine i postanu gusti šlag.
KORAK 3
Ulijte kavu u plitku posudu. Umočite nekoliko piškota odjednom, okrećući ih nakon nekoliko sekundi dok se lijepo ne namoče, ali ne i razmrve. Složite ih u posudu dok ne upotrijebite polovicu, a zatim rasporedite polovicu kremaste smjese.
KORAK 4
Grubom stranom ribeža naribajte veći dio tamne čokolade. Zatim ponovite slojeve dok ne potrošite svu kavu. Zadnji sloj trebao bi biti kremasti.
KORAK 5
Pokrijte i ohladite nekoliko sati ili preko noći.
KORAK 6
Za posluživanje, pospite kakaom u prahu i naribajte ostatak čokolade.
PIŠE PSD