Talijani su ove nedjelje obilježili dan svoje omiljene nacionalne slastice – tiramisua. U Italiji je njegova prodaja u proteklih godinu dana porasla za čak pet posto pa se čini da kolač pruža utjehu u ovim čudnim vremenima. Inače se na današnji dan organiziraju razna natjecanja u njegovoj izradi, a isprobavaju se i razni novi recepti – s kikirikijem, bananama ili jagodama. Mi smo se u čast deliciji danas odlučili držati klasike i napisati svoj omiljeni recept koji provjereno znamo da volimo.

TIRAMISU

Sastojci

550 grama vrhnja za šlag

250 grama mascarponea

75 mililitara Marsale

5 žlica šećera

300 mililitara jake kave, napravljene od 2 žlice kave i 300 mililitara kipuće vode

180 grama piškota

25 grama tamne čokolade

2 žličice kakaa u prahu

Priprema

KORAK 1

Stavite vrhnje za šlag, mascarpone, Marsalu i šećer u veliku posudu.

KORAK 2

Umutite dok se vrhnje i mascarpone potpuno ne sjedine i postanu gusti šlag.

KORAK 3

Ulijte kavu u plitku posudu. Umočite nekoliko piškota odjednom, okrećući ih nakon nekoliko sekundi dok se lijepo ne namoče, ali ne i razmrve. Složite ih u posudu dok ne upotrijebite polovicu, a zatim rasporedite polovicu kremaste smjese.

KORAK 4

Grubom stranom ribeža naribajte veći dio tamne čokolade. Zatim ponovite slojeve dok ne potrošite svu kavu. Zadnji sloj trebao bi biti kremasti.

KORAK 5

Pokrijte i ohladite nekoliko sati ili preko noći.

KORAK 6

Za posluživanje, pospite kakaom u prahu i naribajte ostatak čokolade.

PIŠE PSD