Od bejzbolaša sa solidnom sveučilišnom karijerom koji nije dobio šansu među ‘profićima’ do jednog od najvećih boraca u povijesti UFC-a, a upravo je američka organizacija povodom nadolazeće borbe, koja je na rasporedu u noći na 28. ožujka, ‘izbacila’ priču o njegovom putu prema naslovi prvaka.

To je sportska priča Stipe Miočića koji se nikad nije ustručavao svojih hrvatskih korijena. Štoviše, uvijek se dičio porijeklom, a njegov ga je otac Bojan opisao ne kao američkog Hrvata nego ‘samo’ Hrvata budući da su mu oba roditelja – Hrvati. 

Stipina je karijera na najvećoj svjetskoj pozornici (UFC) započela prije nepunih 10 godina, 8. listopada 2011., a on je svoju priliku objeručke prihvatio i debitirao pobjedom protiv Joeya Beltrana sudačkom odlukom, a zatim je nokautirao Philipa De Friesa i Shanea del Rosarija. Potom je doživio prvi poraz u karijeri od Stefana Struvea, jedinog borca kojem je Stipe ‘ostao dužan’ budući da se za oba druga poraza (Junior dos Santos i Daniel Cormier) revanširao svojim protivnicima, a u DC-jevom slučaju i dvaput! Nakon poraza od nizozemskog ‘nebodera’ nije niti na trenutak pomislio da nije stvoren za titulu UFC-ovog prvaka, već je počeo trenirati duže i jače. 

Shodno tome nanizao je Roya Nelsona, Gabriela Gonzagu pa na koncu i Fabija Maldonada u njegovom domaćem Brazilu. Ipak, dos Santos mu u sljedećoj borbi nije dopustio da pobjedi i trećeg Brazilca zaredom, ali je Stipe svojom borbenošću osvojio srca navijača diljem svijeta. Naljutio se Stipe pa je nokautirao opasnog Marka Hunta i Andreja Arlovskog te je došao trenutak koji smo svi dugo čekali – borba za naslov. I to protiv Brazilca Fabrizia Werduma, kojeg su tada smatrali najvećim teškašem u povijesti MMA, u Curitiba Areni pred 45 tisuća ljudi.

I nije se preplašio atmosfere, nego nokautirao Brazilca na njegovom domaćem terenu nevjerojatnim krošeom, i to dok se pomicao unatrag, što je dalje jedan od najuzbudljivijih nokauta u povijesti UFC-ove teške kategorije. Kakva je to snaga, kakva moć u toj desnici da je Werdum pao kao ‘pokošen’ da ni i sljedećih nekoliko minuta nije znao uopće gdje je. 

A Miočić je znao! Znao je da nakon toliko prolivene krvi, znoja i suza na vrhu svijeta, a i tamo je ostao skroman i uvijek naglašavao da mu je na prvom mjestu obitelj, vjera i domovina pa tek onda sve ostalo. 

Prva borba za obranu naslova prvaka – Alistair Overeem. Potom već spomenuti revanš protiv JDS-a, samo što ovog puta Miočić nije uopće sucima dao priliku da mu možda ukradu pobjedu, već je nokautirao Brazilca u prvoj rundi. Sljedećom pobjedom, onom protiv skorašnjeg protivnika Francisa Ngannoua, ušao je u povijest kao prvi UFC-ov teškaš s tri uzastopne obrane naslova. ‘Guralo’ se Kamerunca kao velikog favorita, ima čovjek ‘topove’ u rukama…i tako dalje i tako bliže. No, Miočić ga je u potpunosti neutralizirao i pokazao tko je ‘gazda’ svih teškaša. Jadni Dana White grizao je nokte kao da je uložio sve što ima na pobjedu kamerunskog ‘Predatora’. 

A onda je u teškašku diviziju došao Daniel Cormier s ciljem da postane prvi borac u UFC-u s naslovima u poluteškoj i teškoj kategoriji. I uspio je, ali samo nakratko. Jer Miočić je pobijedio sljedeće dvije borbe i tako uspješno zaključio jednu od najvećih trilogija te američke organizacije. 

Mora li se još dokazivati? Očito mora jer su ga ponovno uvrstili kao ‘underdoga’ u nadolazećoj borbi protiv Ngannoua, ali Stipe voli upravo to – da ga se podcjenjuje. A na njemu je po stoti put dokazati su svi oni bili u krivu!

Stipe je prvi put posjetio Hrvatsku u ljeto 2014. te obišao maminu rodbinu u Cetingradu i očevu u Rtini kod Zadra, a posljednji put (zasad) 2016., prvi put kao – svjetski prvak.

Mnogi mu zamjeraju kakav je to Hrvat koji ne zna hrvatski, ali ljudi moji Stipe je napravio za Hrvatsku puno više od mnogih koji pričaju ‘po naški’, a ukrali bi i Bogu i čovjeku. Od promocije Hrvatske i Hrvata diljem svijeta do pomoći unesrećim ljudima iz Petrinje iz okolice. Možda ne zna pričati hrvatski, ali u ovom slučaju, njegova djela pričaju sama za sebe. “Acta, non verba” i točka.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!