Odnosi svjetskih sila ponovno su na vagi otkako je Sjedinje Države preuzela Bidenova administracija. Američki predsjednik počeo je sa žestokom retorikom i obračunima na dva fronta nakon što je ruskog predsjednika nazvao ubojicom, a za Kinu ustvrdio da ugrožava svjetsku sigurnost.

Prije točno mjesec dana novi američki predsjednik prvi se put obratio svjetskoj javnosti. Svi su prenijeli njegovu filmsku rečenicu: “Amerika se vratila.” Nije trebalo dugo da se materijalizira ono što je najavio političar s polustoljetnim iskustvom. Početkom tjedna složio se s tvrdnjom da je Vladimir Putin – ubojica.

– Mislim da jest. Koju će cijenu platiti za to? Vidjet ćete da će je platiti. Ali, znate kako se kaže: može se raditi na dva kolosijeka. I postoji mnogo toga što nam je od zajedničkog interesa. I zato sam produljio sporazum o razoružanju, poručio je predsjednik SAD-a Joe Biden.

A zatim je na red došla Kina. Nova američka, i dobro uhodna kineska diplomacija susrele su se na hladnoj Aljasci.

– Raspravljat ćemo o našoj dubokoj zabrinutosti zbog kineskih poteza, u regiji Xinjiang, Hong Kongu, Tajavanu, kibernetičkim napadima na SAD, korištenju ekonomske prisile protiv naših saveznika. Sve to ugrožava svjetsku stabilnost, utemeljenu na pravilima, rekao je Antony Blinken, državni tajnik SAD-a.

Ipak, završilo se u diplomatskom tonu, po onoj: ne slažemo se, ali ćemo nastaviti razgovarati.

– Kina će čvrsto braniti svoj suverenitet, sigurnost i razvojne interese, a naš razvoj i rast su nezaustavljivi. Ovaj dijalog trebao bi dovesti do konsenzusa našeg predsjednika Xi Jinpinga i američkog Joea Bidena, poručio je Yang Jiechi, član Politbiroa KP Kine, ravnatelj Ureda za vanjske poslove.

– Čini mi se da ima napretka, svima je bolje ako postoji međunarodni sustav temeljen na pravilima. Ove dvije strane moraju se dogovoriti o tim pravilima. A Bidenova je administracija rekla da je za multilateralizam, Kina ga je odavno prigrlila. Dakle, ima mnogo prostora za usuglašavanje, kaže Jorge Heine, profesor globalnih studija, Sveučilište u Bostonu.

Šestero bivših i sadašnjih službenika vojne obavještajne službe uhitila je Bugarska, pod optužbom da su špijunirali za Rusiju. Uhićeni su navodno u rusko veleposlanstvo dostavljali tajne informacije o Bugarskoj, NATO-u i EU. U posljednjih godinu i pol Bugarska je protjerala ukupno šestero ruskih diplomata.

– I opet moramo proglasiti ruske diplomate nepoželjnim osobama. Vezano uza sve ovo, ponovno pozivam njihove nadređene da prestanu sa špijunažom u Bugarskoj. Prijatelji smo uvijek bili, ali ne može se ugrožavati euroatlantsko partnerstvo, rekao je Bojko Borisov, bugarski premijer.

Joe Biden u petak je doživio neugodnost koja se ne događa svakomu, no prizor njegova posrnuća pri penjanju u zrakoplov obišao je svijet kao mogući nagovještaj slabosti 78-godišnjeg lidera najmoćnije vojne i ekonomske sile. A iza njega su tek dva mjeseca mandata.

A ruski predsjednik Putin na kratkom je odmoru. Osobno je posebnim vojnim gusjeničarom po sibriskim bespućima provozao svojeg ministra obrane i intimusa Sergeja Šojgua.

Je li ovo odgovor na teške riječi iz Washingtona i neugodnosti iz Bugarske? A možda i na Bidenovo poskliznuće pri ukrcaju u zrakoplov.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!