U posljednja 24 sata zabilježeno je 956 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 6394. Među njima su 1029 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 92 pacijenta. Preminule su 22 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 258 745 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 5808 preminulo, ukupno se oporavilo 246 543 osobe od toga 820 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 21 804 osobe.

Do danas je ukupno testirano 1 485 714 osoba, od toga 8 177 u posljednja 24 sata.

Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut danas je u emisiji “U mreži Prvog” govorio o nadzoru mjera i inspekcijskom nadzoru tijekom vikenda.

– Što se tiče nepravilnosti, najveća pažnja je stavljena na ugostiteljske objekte i dućane, a najveća kršenja mjera su u vidu prepunjenosti objekata i nenošenja maski, naglasio je.  

Igor Štagljar i njegov tim razvili novi test za provjeru antitijela

Tim uvaženog i svjetski poznatoga hrvatskog akademika Igora Štagljara, profesora i direktora na Odjelu za biokemiju i medicinsku genetiku medicinskog fakulteta Sveučilišta u Torontu i Mediteranski institut za istraživanje života u Splitu razvio je novi inovativni serološki test za COVID-u 19, kojega su nazvali SATiN. Upravo o ovom velikom otkriću objavljen je u ponedjeljak članak u prestižnom znanstvenom časopisu Nature Communications.

– Prvi autor danas objavljenog rada u Nature Communications je dr. Zhong Yao, viši znanstveni suradnik iz najužeg tima u mojem laboratoriju, rodom iz Wuhana u Kini. Poslije jednomjesečnog posjeta roditeljima on se polovicom siječnja prošle godine vratio u Toronto. On mi je prvi ispričao o vrlo infektivnom virusu koji uzrokuje respiratorne simptome kod pacijenata, a kojega su izolirali njegovi kolege doktori iz Wuhana, rekao je za portal HRT-a akademik Igor Štagljar.

Ivić: Novi soj se brže širi i klinička slika je teža

“Novi soj se brže širi i klinička slika je teža. Sve o čemu smo slušali kada je bio u Velikoj Britaniji sada i sami tome svjedočimo”, rekao je prim. dr. sc. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split, koji je za Dnevnik HTV-a govorio o stanju pacijenata u bolnicama i povećanom broju novozaraženih.

Koronavirus u zagrebačkim otpadnim vodama

Povodom jučerašnjeg obilježavanja Svjetskog dana voda HZJZ je objavio rezultate projekta Ispitivanje otpadnih voda grada Zagreba na prisutnost RNA virusa SARS-CoV-2.

U okviru projekta na Centralnom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba ukupno je uzorkovano 80 uzoraka (ulazna i izlazna voda) pri čemu su svi uzorci ulazne vode, osim uzorak od 18.2.2021., bili pozitivni (39 od 40) dok su svi uzorci izlazne vode bili negativni (40 od 40), objavio je HZJZ.

Početkom prosinca na području grada Zagreba bilo je do 3913 aktivnih slučajeva s potvrđenom bolesti COVID-19, te se taj broj do kraja prosinca smanjio na ispod 1000. U isto vrijeme broj kopija virusne RNA je znatno viši u prvoj polovici prosinca te se smanjuje do kraja prosinca. Ovo smanjenje korelira sa strožim epidemiološkim mjerama koje su uvedene na području RH od 28. studenog do 21. prosinca 2020. godine, navodi HZJZ.

U siječnju se broj aktivnih slučajeva kretao od 1113 do 318 osoba, te je vidljivo smanjenje kopija genoma virusa u uzorcima ulazne otpadne vode. Nizak broj kopija genoma virusa dokazali smo i u veljači kada je broj aktivnih slučajeva s potvrđenom bolesti COVID-19 na području grada Zagreba bio od 434 do 280 osoba.

Stanje po županijama:

S područja Ličko-senjske županije 27 je novooboljelih osoba od COVID-19, te je jedna osoba preminula.

Na području Šibensko-kninske županije 65 osoba je oboljelo od Covida-19.

Na području Međimurske županije evidentiran je 21 pozitivan nalaz na SARS-CoV-2 virus. Preminula je jedna osoba. 

Na području Zagrebačke županije koronavirus potvrđen je kod 11 osoba. 

U Primorsko-goranskoj županiji danas je 183 novozaraženih, a dvije su osobe preminule.

Na području Osječko-baranjske županije 25 je novooboljelih od Covida-19. Preminula je jedna osoba. 

U Istarskoj županiji potvrđeno je 15 novozaraženih osoba. 

U Sisačko-moslavačkoj županiji jedanaest je novooboljelih osoba od bolesti COVID-19.

Na području Zadarske županije 60 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. 

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u posljednja 24 sata potvrđeno je osam novih slučaja zaraze koronavirusom.

Na području Koprivničko-križevačke županije potvrđena su dva nova slučaja bolesti COVID-19.

Područje Virovitičko-podravske županije nema novozaraženih osoba koronavirusom u posljednjem 24 satnom razdoblju.

U Požeško-slavonskoj županiji devet je osoba pozitivnih na koronavirus.  

Koronavirus u svijetu:

• Djeca mlađa od deset godina
imaju višu razinu antitijela od adolescenata i odraslih, nakon što se zaraze koronavirusom, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni jučer u znanstvenom časopisu Jama. Opširnije

Britansko-švedska tvrtka AstraZeneca možda nije dala potpune podatke o učinkovitosti cjepiva protiv Covida-19 iz zadnjega opsežnog američkog ispitivanja, objavio je danas Američki nacionalni institut za alergije i zarazne bolesti (NIAD). Opširnije

• Finska
će produžiti mjeru zatvaranja barova i restorana do 18. travnja kako bi se borila protiv širenja koronavirusa, objavila je vlada kasno jučer, dodajući da će danas predložiti tu mjeru parlamentu. Opširnije• U Ukrajini su u posljednja 24 sata umrle 333 osobe zaražene Covidom-19 što je rekordan dnevni broj umrlih s Covidom u toj zemlji, objavio je danas ministar zdravstva Maksim Stepanov. Opširnije•  Njemačka savezna i pokrajinske vlade dogovorile su produljenje zaključavanja do 18. travnja, te su pozvale građane da tijekom uskršnjih blagdana pet dana ostanu kod kuće kako bi slomili treći val pandemije koronavirusa, rekla je danas rano ujutro kancelarka Angela Merkel. Opširnije. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!