Državni tajnik Ministarstva zdravlja Crne Gore Borko Bajić kazao je kako je totalno zaključavanje opcija koju zagovaraju Institut za javno zdravlje i resor iz kojeg dolazi, ali da se ta odluka ne može donijeti bez procjene drugih relevantnih institucija, u prvom redu ministarstava ekonomije i financija.

On je za TVCG rekao da bi sa epidemiološke procjene rizika bilo najbolje zatvoriti granice prema okolnim zemljama.

Po njegovim riječima ima se nekoliko mogućnosti da se drži promet preko granice. To su tzv. Covid putovnice, odnosno potvrde da je neko cijepljen, zatim potvrde da je neko preležao koronuvirus, te PCR test kao garancija da neko nije u posljednja 72 sata bio zaražen.

Bajić je rekao da su zemlje koje su uvele potpuno zaključavanje uspjele da smanje stopu novooboljelih, ali da je takav trend trajao nekoliko mjeseci. Odluku o takvom režimu, kako je ocijenio, nije lako donijeti.

Komentirajući medijske navode o štetnom utjecaju AstraZeneka, Bajić je podsjetio da su Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Europska agencija za lijekove izašle sa jasnim stavom da podržavaju dalje cijepljenje tim cjepivom.

Stoga on ne očekuje probleme u Crnoj Gori kad je u pitanju AstraZeneca cjepiva, čijih bi 80.000 doza trebalo da stigne u Crnu Goru do kraja ožujka.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!