Zastupnici u Skupštini Sarajevske županije primili su k znanju informaciju Vlade SŽ o epidemiološkoj situaciji u vezi s pandemijom koronavirusa.

Ministar zdravstva SŽ Haris Vranić istaknuo je kako epidemiološki podaci s kojima raspolaže već sedam dana ukazuju da je SŽ ušla ‘u pik trećeg vala virusa korona’, ali da je u blagom padu.

-Nikada broj testiranih nje bio ispod 1.200, što znači da je reprezentativni uzorak u odnosu na druge dane počevši od 16. ožujka kada smo imali najveći broj zaraženih 822, pa se on smanjivao, te je prekjučer iznosio 568 – pojasnio je ministar.

Istaknuo je kako je problem popunjenost bolnica i manji broj izliječenih, ali je jedina sreća što je malo ljudi na respiratorima, a i smanjuje se broj umrlih u SŽ. Naglasio je kako ono što se prvo počelo događati u Sarajevskoj županiji sada se odražava na ostatak Federacije BiH te da je u razgovoru s premijerom Fadilom Novalićem i ostalim ministrima i premijerima, ukazao na taj problem.

-Ako ne bude reagirala Federalna vlada ili Krizni stožer FBiH, odnosno ako ne daju neke upute, cijela Federacija će biti u problemu. Sumnjam da ćemo uspjeti zaustaviti rast. Sreća je da je RS uvela strožije mjere nego što smo mi uveli, oni su sada zatvoreni – dodao je ministar Vranić.

Lockdown, koji je sada donesen na 14 dana, po riječima ministra, može biti i produžen na mjesec.

Naveo je kako su važni zdravstveni radnici, koji već 14 mjeseci rade bez prestanka. Kazao je kako je virus mutirao i da dolazi novi ‘austrijski soj’ te da država mora učiniti nešto kako se ne bi pojavio i ‘četvrti val’.

-Veliki je teret na zdravstvenim radnicima, ali bez nabave cjepiva imat ćemo nažalost i dalje veliki broj umrlih. Transmisija novog soja virusa je brža i klinička slika se brže usložnjava. Situacija je ozbiljna, te apeliram na sve da se pridržavaju mjera, jer samo tako možemo imati manji broj zaraženih – poručio je ministar.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!