U srijedu je u Sudu BiH održan nastavak suđenja u predmetu “Respiratori”, a ovaj put kao svjedoci su ispitani direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović i vlasnik tvrke Cubicus Denis Đulalić.

Predmet ima i oblike političke korupcije rekao je na početku tužitelj Tužiteljstva BiH.

Na početku svjedočenja Sebija Izetbegović je opisala kako je KCUS iskazao potrebe u ožujku prošle godine.

Sve naše iskazane potrebe bile su one koji su se odnosile na zahtjev koji smo dobili od Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Mi smo na Kriznom stožeru konstatirali što je sve potrebno KCUS-u u stanju pandemije. Krizni stožer čine ravnatelji disciplina i šefovi klinika. Potrebe su bile iskazane u formi tabele u kojoj je pisalo da pozivaju KCUS da ih obavijesti o potrebama, naprimjer FFP2 maske, rukavice, zaštitna odijela, papuče, pa i respiratori…, kazala je.

Dodala je da na KCUS-u nisu raspravljali o specifikacijama ni kvaliteti respiratora.

Mi na KCUS-u imamo više različitih respiratora, odnosno proizvođača. Samo kada mi osobno obavljamo kupovinu, naš tehnički sektor sa stručnjacima anesteziolozima prolazi kroz specifikacije, rekla je, prenosi Klix.

Vlada FBiH je na sjednici 16. ožujka 2020. godine dala suglasnost zdravstvenim ustanovama da mogu provesti postupak javne nabavke. Na pitanje ima li KCUS proveden postupak uz primjenu članka 10, što je bila tema te sjednice Federalne vlade, svjedokinja je odgovorila:

Mi nismo imali takve nabavke, vi to znate, jer ste poslali predstavnika Tužiteljstva BiH i SIPA-e, koji su utvrdili da nismo ništa kupovali, rekla je Izetbegović i dodala da KCUS nije provodio javne nabavke konkretno respiratora.

Mi smo po odluci Kriznog stožera i suglasnosti UO odlučili obaviti kupovinu respiratora, ako budemo u prilici, ali nismo imali priliku i nismo ih kupili, dodala je.

Kazala je kako je bio jedan otvoren postupak sa četiri ili šest ponuda koje su razmatrane i to je pokrenuto uz suglasnost UO, ali nije realizirano.

Nismo primjenjivali članak 10. Nisam postupila po odluci Vlade FBiH jer meni nije jasno Salčinovo objašnjenje, način na koji je objašnjavao kako to možemo realizirati i ja se nisam usuđivala postupiti po tome, kazala je.

Odluka KCUS-a je, prema riječima Izetbegović, bila da ne idu u proces koji im je bio nejasan, jer su smatrali da mogu izdržati s trenutnim brojem respiratora koje su već posjedovali.

Na pitanje kako je KCUS provodio javnu nabavku respiratora, odgovorila je: To je otvoreni postupak bez objave, koji predviđa zakon u slučaju stanja prirodne nesreće, uz prethodne suglasnosti UO i Kriznog stožera KCUS-a. Ja ne pregovaram s dobavljačima niti sudjelujemo u javnim nabavkama.

Izetbegović je upitana i je li joj poznata tvrtka Cubicus.

Mislim da je ta firma bila jedan od ponuđača, ne sjećam se detalja. Mislim da se radilo o predmetu nabavke respiratora, koliko se sjećam. Jedino kad bih imala ugovor, sjetila bih se, istaknula je.

Kazala je da se ne sjeća cijene ponude i da ugovor nije realiziran jer je ranije obaviještena da je druga tvrtka ponudila četiri puta višu cijenu prije nego je ovaj postupak pokrenut.

Rekla je i kako se ne sjeća koja su bila predviđena sredstva i način plaćanja.

Tužiteljstvo je predstavilo da je iz ureda premijera FBiH, od izvjesne Bahre, upućen mail KCUS-u gdje je zatraženo mišljenje o nabavci respiratora i da se konzultira direktorica.

Poštovana Vildana, informirani smo od ‘FH Srebrena malina’ da se naručeni respiratori ‘Boaray 3000D Ventilator’ ne mogu isporučiti do svibnja te da uopće ne mogu dati jamstva za isporuku. Dostavili su novu ponudu i rekli da se mogu dobiti o roku od sedam dana, ako budemo brzo reagirali. Molimo da upoznate poštovanu generalnu ravnateljicu s ponudom u prilogu te molimo povratnu informaciju, pisalo je u mailu.

Ja nisam sigurna da se ovoga uopće sjećam. Ovo nikada nisam vidjela, prvi put sada vidim. Apsolutno. Službeno je samo ono što dođe u protokol KCUS-a i bude zavedeno. Ove informacije mogu doći osobi koja može zaboraviti u gužvi, zametnuti…, rekla je i potvrdila da je ovo službena mail adresa KCUS-a.

Svjedokinja je upitana i poznaje li glavnu tajnicu Vlade FBiH Editu Kalajdžić.

Poznajem Editu Kalajdžić. Bila je predsjednica nadzornim odborima, ranijim generalnim ravnateljima KCUS-a. Poznajem je službeno i imala sam samo jednu komunikaciju. Poznajem je kao vrlo detaljnu osobu, iznimno sitničavu, nadam se da se neće naljutiti zbog ovoga. Kontaktirala sam je nakon što sam na portalu, mislim Klixu, vidjela slike kutija, dokumentaciju o respiratorima. Pitala sam je što se događa i zašto su oznake različite i rekla je da ništa ne zna o tome.

Izetbegović je kazala da ne zna koji su to bili respiratori, ali joj je bilo čudno da su sve oznake bile različite na kutijama i slikama koje su objavili portali.

Tužiteljstvo BiH je zatim pokazalo poruku Edite Kalajdžić u kojoj piše Hasanu Ganibegoviću, tadašnjem šefu ureda premijera FBiH Fadila Novalića, od 28. travnja 2020. godine:

Seb. zove, loši respiratori. Užas. U ogromnom smo problemu. Ako je to točno, a je sigurno.

Izetbegović je ovo prokomentirala sljedećim riječima:

Ova poruka mi je nejasna. Tu nema moga imena. Ja nisam kvalificirana komentirati kvalitetu respiratora. Ja sam ginekolog. Ono čime se ja bavim je daleko od dijela gdje se koriste respiratori. Ja sam komentirala tada, u jednoj komunikaciji s gospođom Kalajdžić, ne kvalitetu respiratora, nego što sam vidjela na slici, različite brojeve. To nije kvaliteta respiratora. Ja nisam kompetentna osoba za razgovor o kvaliteti respiratora, rekla je, prenosi Klix.

Tužiteljima je rekla da nikada u životu nije čula za tvrtku “FH Srebrena malina” koja je bila ponuđač za nabavku respiratora putem Vlade FBiH.

Prošlog tjedna prvi svjedok tužiteljstva bio je Đenan Salčin, bivši direktor Agencije za javne nabavke BiH.

Osumnjičeni za spornu nabavku 100 kineskih respiratora koji su plaćeni 10,5 milijuna KM su premijer FBiH Fadil Novalić, ministrica financija FBiH Jelka Milićević, suspendirani ravnatelj Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik tvrtke “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja kaznenih djela u vezi s djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Oni su optuženi i za pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvještaja i njihovo krivotvorenje ili uništavanje. Milićević se tereti za nesavjestan rad u službi.

Izvor: Jabuka.tv

error: Content is protected !!