Predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke sa suradnicima primio je u srijedu 24. ožujka 2021. godine, u nastupni posjet veleposlanicu Francuske Republike u Bosni i Hercegovini, Christine Toudic u pratnji direktorice ogranka Francuskog Instituta u Mostaru gosp. Jasmine Zvonić, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Ćosić je izrazio zadovoljstvo posjetom francuske veleposlanice Županiji Zapadnohercegovačkoj. Budući da je ovo nastupni posjet, predsjednik Vlade je upoznao veleposlanicu s gospodarskim, kulturnim i povijesnim značajkama Županije Zapadnohercegovačke.

Veleposlanica Toudic zahvalila se Ćosiću na srdačnom prijemu istaknuvši da joj je drago što je došla u Široki Brijeg i što ima priliku upoznati specifičnosti ovog kraja.

Ćosić u svom izlaganju je istaknuo da je Županija Zapadnohercegovačka u gospodarskom smislu dosta stabilna i razvijena zahvaljujući privatnom poduzetničkom duhu i tradiciji za poduzetništvo na našim prostorima.

-Mogu reći da smo zadovoljni jer imamo vitalan gospodarski život što nas u ovim kriznim vremenima nekako drži na površini. Kada govorimo o onim pokazateljima razine razvijenosti koja ovisi o državi, gdje prvenstveno mislim na infrastrukturu, tu baš nismo sjajni, svrstavamo se među nerazvijena područja, kazao je predsjednik Ćosić.

Nadalje, ono s čime, kako kaže, nismo zadovoljni kada je u pitanju središnja država jeste raspodjela prihoda od neizravnih poreza. Naime, veliki je nesrazmjer između uplaćenih neizravnih poreza s prostora naše Županije i iznosa vraćenih neizravnih poreza u Županiju Zapadnohercegovačku.

„Smatramo to neopravdanim i diskriminirajućim prema stanovnicima Županije Zapadnohercegovačke, nažalost trenutno nemamo mehanizama kako bi to promijenili“, rekao je premijer Ćosić.

Veleposlanica Toudic istaknula je da su prioriteti njene misije pomoći Bosni i Hercegovini na putu ka Europskoj uniji, pozicioniranje francuskog jezika i vraćanje na mjesto koje mu pripada te intenziviranje gospodarske suradnje kroz mogućnost dovođenja francuskih investitora u Bosnu i Hercegovinu.

Također, veleposlanica Francuske u BiH naglasila je da krajem travnja planiraju održati virtualni sastanak s predstavnicima francuske udruge poslodavaca MEDEF te da će tom prilikom prezentirati mogućnosti investiranja u BiH.

Na koncu sastanka nazočnima se obratio ravnatelj Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije, Ivan Jurilj. Tom prilikom istaknuo je dosadašnju suradnju navodeći primjer posjete gospodarstvenika iz Županije Zapadnohercegovačke jugoistočnoj francuskoj regiji Provansi gdje su imali priliku usvojiti znanja i iskustva francuskih kolega. Dodao je da se raduje formaliziranju međusobne suradnje u segmentu gospodarstva te da se nada nastavku ranije dobre suradnje na polju kulture.

/HMS/

error: Content is protected !!