Papa Franjo naredio je da se kardinalima smanji plaća za 10 posto te da se smanji plaća ostalim svećenicima u Vatikanu kako bi se spasila radna mjesta običnih zaposlenika jer je pandemija koronavirusa pogodila prihode Svete Stolice.

Franjo je često ustrajao na tome da ne želi otpuštati ljude. Pretpostavlja se da kardinali koji rade u Vatikanu i žive ondje ili u Rimu imaju mjesečnu plaću oko 4000-5000 eura, mnogi u velikim stanovima s mnogo manjim najamninama od tržišnih.

Ostalim voditeljima službi, uglavnom svećenicima, plaće će se smanjiti između 3 posto i 8 posto. Programirana povećanja plaća obustavit će se do ožujka 2023.

Odredbe će se također primjenjivati na više osoblje drugih papinskih bazilika, osim bazilike svetog Petra u Vatikanu. Sveta Stolica, središnje upravno tijelo Katoličke Crkve, možda će morati upotrijebiti 40 milijuna eura iz pričuve drugu godinu zaredom dok pandemija Covida-19 sagorijeva financije, rekao je ranije ovog mjeseca najviši ekonomski dužnosnik Vatikana.

Ove godine očekuje se deficit od oko 50 milijuna eura. Vatikanski muzeji, tradicionalni izvor prihoda, zbog pandemije su ostali zatvoreni najmanje 15 mjeseci.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!