Dan nakon što je Ustavni sud donio odluku da predsjednik Republike za predsjednika Vrhovnog suda može predložiti samo kandidata koji se javio na poziv, predsjednik Zoran Milanović zastupnicima Hrvatskog sabora poslao je pismo. Poziva Hrvatski sabor da, kako kaže, ispuni svoju ustavnu obvezu te da se očituje o njegovu prijedlogu. U pismu tvrdi da za to predsjedniku Sabora ne mora slati nikakvu dokumentaciju.

No, predsjednik nije stao samo na pismu. Pri obilasku otoka Cresa oštro je kritizirao Ustavni sud, nazvavši ga kumskom radnom zadrugom zbog kumskih veza predsjednika Suda Miroslava Šeparovića Vladimira Šeksa.

– Vidimo kakvo je HDZ-ovo pravosuđe. To je HDZ-ovo pravosuđe, to je Šeksovo pravosuđe, to je Sessa i to je ta ekipa koja razara zemlju već godinama. Ovo što govorim nije emotivno, to je gorko i hladno. To je činjenica i protiv toga ću se boriti. Imaju posla s čovjekom koji je bio premijer i koji je dobio izbore za predsjednika Republike. Nije ih ukrao, kao oni 10 milijuna kuna u Fimi mediji, rekao je između ostalog. 

HDZ nema nikakvu šapu na pravosuđu, ta je teza lažna, to je politički spin, u kojem predsjednik Republike nastupa kao lider ljevice, odgovara premijer Andrej Plenković.

– Ja cijelu ovu inicijativu više vidim kao nekakav pokušaj predsjednika da nastoji rasklimati parlamentarnu većinu, nego neku njegovu veliku želju, tobožnji napor, da se imenovanjem predsjednika Vrhovnog suda provede neka reforma pravosuđa, komentirao je Plenković, dodavši da je profesorica Đurđević, profesorica kazneno – procesnog prava s Katedre na Pravnom fakultetu u Zagrebu, pristala biti dio protuzakonite procedure. 

– Osoba koja ne poštuje pravni poredak, ne može biti predsjednica Vrhovnog suda, da nema nikakvih dilema, zaključio je.

Oglasio se i Vrhovni sud RH. Predsjednik Republike Hrvatske obavijestio je 9. ožujka 2021. Vrhovni sud Republike Hrvatske da je Hrvatskom saboru predložio da prof. dr. sc. Zlatu Đurđević izabere za predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske. U povodu te obavijesti je 24. ožujka 2021. održana Opća sjednica Vrhovnoga suda Republike Hrvatske, priopćeno je s tog suda. Smatraju, navode u priopćenju, da nema zakonskih uvjeta da daju mišljenje o osobi koju je Milanović predložio za predsjednika Vrhovnog suda jer osoba koja je predložena po Zakonu o sudovima nije kandidat.

Osim premijera, predsjednikovo pismo komentirali su i saborski zastupnici.


Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!