U ponedjeljak bi mogli imati 11 županija koje bi bile na C modelu, što znači da su učenici online. Pratit ćemo situaciju i vidjeti hoće li se za vrijeme uskrsnih praznika to produžiti za još tjedan dana ili će se situacija poboljšati pa ćemo napraviti isti pristup kao za božićne blagdane, rekao je ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

U ovom trenutku sedam županija je na C modelu i to su uglavnom sve dalmatinske županije, osim Zadarske koja će na C model prijeći od sljedećeg ponedjeljka. 

– To su sve županije u kojima je defacto 60-70 posto pozitivne djece. Odražava se trend koji je u populaciji u pojedinim županijama, s iznimkom Istarske županije koja je na C modelu, iako je tamo situacija bolja, rekao je Fuchs nakon sjednice Vlade.

Fuchs je rekao kako bi se moglo dogoditi da i Zagreb pređe na C model. Razgovori su u tijeku, a odluka će biti poznata u petak.

– U Zagrebu nekoliko škola radi po različitim modelima. Ukoliko bi brojevi ostali visoki kao zadnjih nekoliko dana, onda će i Zagreb prijeći na C model. 

U Virovitičkoj županiji rekao je da je samo jedan učenik pozitivan te da ne vide razloga zašto bi prelazila na C model.

Ako se izuzme grad Zagreb iz ukupnog broja pozitivnih učenika, ukupni broj pozitivnih učenika u ovih 10 županija je 726 u odnosu na 106 pozitivnih učenika iz ostalih 10 županija.

– Stav Vlade i ministarstva je da nema alternative nastavi licem u lice.  Pokušavamo cijelo vrijeme održati tu nastavu koliko god je moguće dugo, a da ne ugrozimo zbog toga opću situaciju, rekao je Fuchs.

– Ja sam uvijek optimist i uvjeren sam da ćemo izaći iz ovog problema, ali ne bi bilo u redu da čovjek inzistira da djeca idu licem u licem recimo u Primorsko-goranskoj županiji. Imao različite pristupe, rekao je Fuchs.

Učenici nižih razreda osnovne škole i maturanti i dalje će pohađati nastavu u školi.

– Nadam se da neće doći do općeg lockdowna jer bi izostanak iz nastave za maturante mogao imati implikacije na održavanje državne mature, rekao je ministar.

Fuchs je ponovio da se uskrsni praznici neće produljivati.

– Ako produžujete praznike morate taj dio gradiva negdje inkorporirati, pitanje je puno kompleksnije.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!