Ministar Davor Božinović na današnjoj je sjednici Vlade izvijestio da je od zadnje sjednice Vlade, a zbog pogoršane epidemiološke situacije, Nacionalni stožer civilne zaštite donio četiri odluke na prijedloge županijskih stožera civilne zaštite kojima se pooštravaju postojeće mjere.

To su županijski stožeri Primorsko-goranske županije, Karlovačke županije, Zagrebačke županije, kao i Dubrovačko-neretvanske županije, gdje od danas stupaju na snagu strože epidemiološke mjere za područje cijele županije.

– Dakle, one su proširene i za područje gradova Metković, Ploče, Opuzen te općina Pojezerje, Slivno, Kula Norinska, Zažablje, kazao je Božinović.

Mjere se prije svega odnose na ograničenje broja osoba na javnim događanjima i okupljanjima te obustavu rada ugostiteljskih objekata, osim onih iz skupine hoteli i kampovi, učenički i studentski domovi, a dozvoljena je dostava hrane, pića, napitaka i slastica uz pridržavanje epidemioloških mjera, rekao je Božinović, pojasnivši na kraju sjednice kako se mjere o zatvaranju ugostiteljskih objekata odnose samo na Dubrovačko-neretvansku županiju.

Nacionalni stožer donio je dvije upute, stožerima civilne zaštite vezano uz mjere za pripremu turističke sezone, kojima je propisana obveza stupanja u kontakt s turističkim zajednicama s njihova područja, te poduzimanje potrebnih mjera i aktivnosti kako bi njihovo područje bila epidemiološki sigurna destinacija.

U suradnji sa županijskim epidemiolozima te sukladno njihovoj procjeni, županijski stožeri će Nacionalnom stožeru predlagati privremeno uvođenje dodatnih epidemioloških mjera.

Druga uputa se odnosi na provedbu pojačanih nadzora pridržavanja epidemioloških mjera kojima je posebno naglašena pozornost koju treba obratiti na nedopuštena okupljanja te propisan način rada za ugostiteljske objekte u uvjetima epidemije te kršenje propisanog radnog vremena.

Od zadnje sjednice Vlade inspektori su proveli 18802 nadzora, utvrđene su 193 nepravilnosti, izdana 174 upozorenja. Utvrđen je 91 prekršaj, bit će podneseno 66 prekršajnih naloga, utvrđena su i tri kaznena djela vezana uz širenje i prenošenje zarazne bolesti. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!