Premijer Andrej Plenković najavio je na početku sjednive Vlade da će sutra Nacionalni stožer civilne zaštite detaljnije govoriti o epidemiološkim mjerama osobito kada je riječ o održavanju školske nastave.

– Pandemija ne jenjava. Stožer će sutra detaljnije govoriti o mjerama osobito kada je riječ o održavanju školske nastave. Otprilike u 10-ak županija prešlo se ili se prelazi na model C s obzirom na epidemilošku situaciju, rekao je na početku sjednice premijer Andrej Plenković.

Plenković je najavio da će se nastaviti s mjerom koja se odnosi na otpis potraživanja i naknade za energiju na potresu pogođenom području. To je, kaže, važna mjera i pomaže ugroženim sugrađanima u Sisačko-moslavačkoj županiji i drugima koje su pogođene potresom.

Također, Hrvatske autoceste će nastaviti s postojećim režimom nenaplaćivanja cestarine na autocesti Zagreb – Sisak do Lekenika.

Premijer je rekao i da će idući tjedan predstaviti okvir Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te će biti otvorena javna rasprava u kojoj, kaže, žele doprinos svih aktera o prijedlogu kako bi se na najširi način obuhvatile ideje i inicijative svih aktera u Hrvatskoj.

– Vlada je jučer na užem kabinetu zaključak kojim ćemo zadužiti Hrvatski zavod za zapošljavanje da se nastavi s mjerom očuvanja radnih mjesta za travanj. Mjera se odnosila na oko 120.000 poslodavaca i 680.000 radnika koji su zahvaljujući mjeri Vlade dobivali plaću u proteklih godinu dana. Ta je činjenica omogućila da do kraja ožujka imamo veći broj zaposlenih nego u ožujku lani,  a prema podacima Ministarstva financija vrlo dobro idu i uplate za doprinose. Najbitnije je da smo pokazali kako je Vlada stala iza svojih građana, poslodavaca, a prije sveha iza radnika i njihovih obitelji, kazao je Plenković. 

– Do sada je Hrvatskoj isporučeno 514.830 doza cjepiva. Zaključno s jučerašnjim danom aplicirano je 413.465 doza, a cijepljene su 333.122 osobe. Agencija za lijekove i medicinske proizvode dosad je zaprimila 2019 prijava na nuspojave na cjepivo, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

– HZJZ je revidirao popis država za koje se pri ulasku u RH primjenjuju posebne epidemiološke mjere – na popis su dodane Južna Afrika, Brazil te Zanzibar, kazao je.

– S obzirom na povećanje broja zaraženih i hospitaiziranih, bolnicama je dana uputa vezana za prilagodbu funkcioniranja bolničkog sustava na način da se, sukladno potrebama pacijenata, povećavaju određeni kapaciteti za izolaciju kao i za oboljele od COVID-19 i to u stacionarnom i hitnom bolničkom prijemu, kazao je Beroš.

Rekao je da je započelo dijeljenje iskustava KBC-a Zagreb, KB-a Dubrava te Klinike za Infektivne bolesti s liječnicima u zdravstvenim ustanova Sarajevskog kantona.

– Stopa potvrđenih slučajeva u RH i dalje raste. U odnosu na prošlo izvještajno razdoblje radi se o povećanju od 28%. Bilježim poda prosječne dobi oboljelih s 49,9 na 42,7 godina, što je dodatni poziv na oprez. Nastavlja se rast broja pacijenata na bolničkom liječenju i na respiratorima. Četvrti dan za redom broj hospitaliziranih premašuje brojku od 1000, a broj zaprimljenih ponovno je veći od broja otpuštenih, upozorio je Beroš. Apelirao je na građane da se odgovorno ponašaju u danima uskršnih blagdana.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!