Europska agencija za lijekove (EMA) priopćila je da će njezin sigurnosni odbor organizirati sastanak stručnjaka 29. ožujka kako bi se još temeljitije istražili slučajevi stvaranja krvnih ugrušaka i moguća povezanost s cjepivom protiv covida-19 AstraZenece i Sveučilišta Oxford.

Odbor EMA-e za procjenu rizika na području sigurnosti lijekova za ljudsku upotrebu (PRAC) je pokrenuo hitnu analizu krvnih ugrušaka, uključujući i rijetke slučajeve krvnih ugrušaka u mozgu. Dorađene preporuke PRAC-a se očekuju između 6. i 9. travnja. Svoja stajališta o mogućim razlozima stvaranja ugrušaka trebali bi predstaviti vanjski stručnjaci iz područja medicine i dva predstavnika javnosti, pojasnila je EMA.

Povjerenje u cjepivo na niskim granama EMA i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) su prošli tjedan ponovo stali iza tog cjepiva, uz tvrdnju da je sigurno te da korist koju nam to cjepivo pruža premašuje moguće rizike od nuspojava. No, ankete pokazuju da je povjerenje Europljana u to cjepivo AstraZenece na niskim granama nakon što je najmanje 17 zemalja prekinulo ili odgodilo njegovu primjenu.

AstraZeneca opetovano ističe da njihova ispitivanja nisu pokazala nikakvu uzročno-posljedičnu vezu između cjepiva i stvaranja krvnih ugrušaka.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!