Brazil je prešao 300 tisuća preminulih od bolesti COVID-19, čime je postao pandemijsko žarište s najvećim brojem umrlih nakon SAD-a, gdje ovih dana dnevno umire manje ljudi nego u Brazilu. Situacija je nikad teža zbog sporog cijepljenja, zaraznog novog soja i neujednačenih zaštitnih mjera na nacionalnoj razini.

Nije još ni svanulo, a red za cijepljenje u jednom od gradova u državi Rio de Janeiro vijuga poput dugačke zmije… “Stigao sam dan prije termina za cijepljenje, otad čekam u redu. Želim se cijepiti jer ovo s čime smo suočeni nikada nisam vidio u životu”, kaže stanovnik Duque de Caxiasa  Vantoir Gabriel.

Cijepljenje u Brazilu teče sporo, iako je vlada osigurala više od 500 milijuna doza. Već četvrti Bolsonaruov ministar zdravstva prvi radni dan iskoristio je za postavljanje letvice visoko…  “Trenutačno dnevno cijepimo 300 tisuća ljudi. Vlada je na sebe preuzela obvezu da se u kratkom razdoblju cijepljenje provodi triput brže, dnevno milijun ljudi. Mislim da je to ostvarivo” , optimističan je ministar zdravstva Marcelo Queiroga.

Crne prognoze

Ministarstvo zdravstva, koje je Vrhovni sud natjerao da opozove odluku o neobjavljivanju broja zaraženih i preminulih, ponovno optužuju da lažira podatke o smrtnim slučajevima. Zdravstveni sustav najveće latinoameričke zemlje, pak, na rubu je kolapsa. Prijeti nestašica medicinskog kisika, kao i sedativa za intubaciju oboljelih od covida. U većini glavnih gradova brazilskih država popunjeno je 90 posto kreveta na intenzivnoj njezi, u nekima i svi, pa je na listama čekanja i po 500 teško oboljelih.

“Porast dnevne stope preminulih posljednjih mjeseci nažalost ide prema crnim prognozama da će do kraja godine od covida umrijeti 500 tisuća Brazilaca. Nije nemoguće da na kraju pandemije preteknemo SAD i postanemo zemlja s najvećim brojem preminulih”, navodi infektolog Alexandre Naime Barbosa.

Bolsonarovo viđenje

Izvješća tvrde da je trenutačno svaka četvrta žrtva koronavirusa u svijetu iz Brazila. Predsjednik Bolsonaro za sve krivi nove, opasnije sojeve virusa. Usprkos oštrom protivljenju i njegovom i središnje vlade, većina država proteklih je dana uvela restriktivne mjere. I stručnjaci za javno zdravstvo i ekonomisti tvrde da Bolsonaro potencira lažan izbor – zdravlje ili očuvanje ekonomije.

“Od početka govorim kako smo suočeni s dva velika izazova, virusom i nezaposlenošću. Vlada nikad nije stala s donošenjem ozbiljnih mjera za borbu s virusom, ali nije stala ni s borbom protiv kaosa u ekonomiji, što može donijeti nezaposlenost i glad”,  iznio je  svoje viđenje situacije predsjednik Jair Bolsonaro.

Mnogi brazilski model borbe s koronavirusom ocjenjuju katastrofalnim upravo zbog Bolsonaruova djelovanja. Osim dramatične epidemiološke slike sve nervoznijim ga čini i povratak na političku scenu njegova smrtnog neprijatelja, bivšeg predsjednika, ljevičara Lule…

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!