Nakon što su na današnjoj sjednici izabrani predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva, njegovi zamjenici i radna tijela, vijećnici su jednoglasno za gradonačelnika Sarajeva izabrali Bogića Bogićevića, iako je on jučer povukao svoju kandidaturu. Očekuje se njegovo izjašnjenje o tome da li prihvaća funkciju ili ne, javljaju sarajevski mediji.

Izborom Jasmina Ademovića na mjesto predsjedavajućeg Vijeća, otvorio se put za izbor Bogića Bogićevića za mjesto gradonačelnika glavnog grada Bosne i Hercegovine. No, Bogićević je u svom pismu lideru SDP-a prije dva dana odustao ove kandidature.

Zamjenica predsjedavajućeg pročitala je Bogićevićev životopis.

Podsjećamo, prema dogovoru koalicijskih partnera, na konstituirajućoj sjednici prije nekoliko dana za predsjedavajućeg Gradskog vijeća trebao je biti imenovan Jasmin Ademović (NiP), što znači da ne bi bilo smetnji za izbor Bogićevića kao gradonačelnika. No, pojavio se prijedlog da na čelo Gradskog vijeća dođe Srđan Srdić, koji se izjašnjava kao Srbin, što je značilo da Bogićević ne bi mogao biti izabran, jer su pripadnici istog konstitutivnog naroda.

SDP, NiP i NS su u priopćenju, nakon otkazivanja sjednice, naveli da su aktualni gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Opžine Stari Grad u Sarajevu, na tajnom glasanju, na čelo Gradskog vijeća “pokušali dovesti Srđana Srdića s ciljem rušenja našeg kandidata Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva”.

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković je na svom Facebook profilu napisao da je podnio krivičnu prijavu protiv Skake i Hadžibajrića.

Prema odredbama Statuta Grada Sarajeva Bošnjacima, Hrvatima i Srbima, kao konstitutivnim narodima, pojedinačno se jamči minimum 20 posto mjesta u Gradskom vijeću, a Ostalim najmanje dva mjesta.

Gradonačelnik Sarajeva se bira javnim glasanjem, a za izbor je potrebno petnaest glasova.

/HMS/

error: Content is protected !!