Rezolucija Narodne skupštine RS je doprinijela tome da Christian Schmidt neće biti izabran za novog visokog predstavnika, rekao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a.

Dodik je rekao da mu je priopćeno da, iako ne može govoriti u ime Veleposlanstva Ruske Federacije, da će sadašnja struktura ostati, a da se Rusija zalaže za zatvaranje OHR-a.

“Razgovori o novom visokom predstavniku su nestali s orbite i dnevnog reda političkih razgovora. U tom pogledu su zaključci Narodne skupštine RS bili veoma jasni. RS kao strana potpisnica Aneksa X mora biti dio prijedloga za visokog predstavnika. Ako nije dio, onda ne može se potvrditi”, rekao je Dodik.

Naglasio je da su svi dosadašnji visoki predstavnici, osim Carla Bildta, bili imenovani protuzakonito na insistiranje SAD i EU, jer je po Daytonskim procedurama predviđeno da mora postojati suglasnost entiteta, odnosno Republike Srpske, te da se bez toga visoki predstavnik ne može potvrditi u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, prenose “Nezavisne novine”.

Dodik je rekao da se EU i SAD pozivaju na vladavinu prava, a da na ovom pitanju krše pravo i zakone, imenujući visoke predstavnike na ovakav način.

On je naglasio da nezakonito postupanje i kad je u pitanju uloga Ustavnog suda BiH pokazuje da BiH ne može opstati kao država, i da se mora raspasti.

/HMS/

error: Content is protected !!