Rezidencijalno luksuzno naselje simboličnog naziva Sidra najveći je projekt u Europi, a gradit će se u Varešu u Bosni i Hercegovini, piše Večernji list BiH.

Poželjna destinacija

Ovih dana investitor je objavio kako će buduće naselje izgledati, a usporedno s tim počela je prodaja vila koje će u sklopu njega biti izgrađene. Riječ je o luksuznom odmaralištu i rezidencijalnom naselju u vrijednosti od 133 milijuna dolara, a vile se prodaju preko saudijske tvrtke za razvoj nekretnina u Saudijskoj Arabiji Dar Al Arkan.

Prema tvrdnjama investitora, naselje će obilovati velikim brojem vila sa sustavima pametnih kuća, ali i jedinstvenog izgleda u zoni koja je označena kao najčišća i najzdravija na Balkanu. Govoreći o ljepoti prirode uokolo Vareša i lokacija gdje će biti smješteno rezidencijalno naselje, iz Dar Al Arkana su kazali kako Sidra nudi priliku da svi imaju drugu kuću u raju mira u srcu Europe, koja uvelike postaje top destinacija za investicije i odmaranje. Prvi radovi počinju ovoga ljeta, kada će se raditi na izgradnji infrastrukture, a svi radovi trebali bi biti okončani za 36 mjeseci. Potencijalni kupci bit će pozvani odrediti lokaciju i svoj model vile ovisno o cijenama i opremanju. Yousef Bin Abdullah Al Shalash, predsjednik Dar Al Arkana, kazao je kako su sretni što nakon projekta u Dubaiju svoje poslove šire na područje Bosne i Hercegovine.

– Riječ je o poželjnoj europskoj destinaciji koja će sigurno privući bh., saudijske i međunarodne investitore. Drago nam je što surađujemo s bosanskohercegovačkim arhitektima i konzultantima na ovom projektu. Brzina dobivanja dozvola pokazatelj je želje Bosne i Hercegovine privući strane investitore – objasnio je Al Shalash. Vareš će izgradnjom ovog turističko-rekreacijskoga centra, uz oživljavanje rudnika, koji bi također s radom trebali početi uskoro, za dvije godine postati jedna od gospodarski najaktivnijih općina u BiH. Kvaliteta i luksuz Navedeni turističko-rekreacijski centar prostirat će se na čak 55 hektara površine na lokaciji Toljenak 1, koju su kupili Prima Real Estate d.o.o. Sarajevo i Luxury Real Estate d.o.o. Sarajevo, koji su u vlasništvu tvrtke Dar Al Arkan Property Development L. L. C. iz Dubaija. Na njemu će se, kako se navodi, osim pametnih vila, graditi hotel, adrenalinski park, šetnice…

– Samo u izgradnju infrastrukture, vodovoda i cestovnih veza planirano je ulaganje od deset milijuna eura. Izgradnja kompleksa trajat će deset godina, a vrijednost projekta procjenjuje se na nekoliko desetaka milijuna eura – navedeno je iz Vlade Zeničko-dobojske županije.

 Predsjednik Vlade Zeničko-dobojske županije Mirnes Bašić istaknuo je spremnost Vlade Zeničko-dobojske županije i svih tijela županijske uprave da pomognu kako bi se što prije stvorili uvjeti za početak realizacije ove investicije, od koje će najveću korist imati lokalna zajednica. Načelnik općine Vareš Zdravko Marošević ranije je kao prednost Vareša istaknuo netaknutu prirodu, kvalitetnu vodu, čist zrak i povoljan geografski položaj. Sve su to kvalitete koje je očito prepoznao i ovaj investitor, koji naseljem Sidra turistički oživljava ovaj brdski gradić smješten u kotlini rijeke Stavnje, u njezinu gornjem toku na području planine Zvijezde, 45 kilometara od Sarajeva i 60 kilometara istočno od Zenice.

Izvor:vecernji.ba

error: Content is protected !!