Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je danas da je postavljanje plinovodnih instalacija preko rijeke Save, u svojevrsnoj tajnosti i bez znanja državnih institucija Bosne i Hercegovine, očito još jedan čin agresije na našu zemlju u okviru novog vida udruženog pothvata, domaćih i inostranih aktera.

Ovaj uzurpator hrvatske pozicije u Predsjedništvu BiH istaknuo je da je zatražio informacije od Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, koji su jasno rekli da nisu bili uključeni u ovaj postupak, niti postoji bilo kakav dokument kojim se inicira potpisivanje protokola, i memoranduma o suradnji ili međunarodnog sporazuma, kojim bi dvije suverene zemlje, Bosna i Hercegovina s jedne strane i Hrvatska s druge strane, tako nešto dogovorom omogućile.

– Dakle, sad postaje jasno da je ovo bio akt s one druge strane zakona i međunarodnog prava, u čemu su neki očito sudjelovali. Jedan od aktera koji nam mora ponuditi odgovore na pitanja kako je ovo uopće bilo moguće je ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić. Bez obzira s kolikim ljudstvom raspolažu i kakvi su kapaciteti državne Granične policije, polaganje ovolikih plinovodnih instalacija ne može i ne smije proći neprimijećeno – naveo je Komšić.

Dodao je da je to sasvim dovoljan povod da se traži odgovornost ravnatelja Granične policije Bosne i Hercegovine i da nadležna tijela – SIPA i Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, odmah provjere eventualnu umiješanost pojedinaca u takvu, kako kaže, nezakonitu aktivnost.

Drugi bošnjački član Predsjedništva BiH kaže i da se od Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine očekuje da odmah stupi kontakt s Graničnom policijom BiH koja, kako je istaknuto, mora učiniti sve da bespravni radovi odmah budu zaustavljeni.

Granična policija nije pod ingerencijom članova Predsjedništva BiH

– Vlada Republike Hrvatske neizostavno mora zaustaviti sve radove na plinovodu. Riječ je o potpunom skandalu i udaru na suverenitet države Bosne i Hercegovine – poručio je Komšić, priopćeno je iz njegovog kabineta.

Komentar na ove navode proslijeđene iz Ureda drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Hrvatski Medijski Servis je zatražio od Svevlada Hoffmanna, glavnog inspektora Granične policije BiH te savjetnika ravnatelja spomenute državne policijske agencije zadužene za nadzor državne granice, Zorana Galića.

“Ravnatelj Granične policije BiH nije pod ingerencijom Predsjedništva BiH, a još manje pod ingerencijom pojedinih članova Predsjedništva BiH, koji ponekad, mišljenja sam, radi dnevnopolitičkih razloga tu činjenicu gube iz vida”, kazao je Hoffmann.

Sugovornik HMS-a dodaje da je Granična policija BiH preozbiljna policijska agencija da bi postupala po naputcima proslijeđenim putem medija, a ne putem službenih kanala korespondencije.

-Čim dobijemo službeni dopis, angažirat ćemo ronilački tim opremljen i osposobljen naporima člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i ispitati možebitnu “agresiju” na plavu granicu Bosne i Hercegovine, kazao je Hoffmann.

/B. G./HMS/

error: Content is protected !!