Mladi turisti iz Francuske masovno dolaze u susjednu Španjolsku jer su restriktivne mjere puno blaže nego u njihovoj zemlji, a to kod lokalnog stanovništva izaziva strah od daljnjeg širenja koronavirusa.

– Došle smo da bismo malo udahnule zraka, kaže mlada Francuskinja na terasi kafića u Madridu držeći u ruci času piva i otpuhujući dim cigarete.

Ona i prijateljica ostat će nekoliko dana u glavnom gradu Španjolske. Madrid je jedan od glavnih gradova Europe s najblažim restriktivnim mjerama, a toplo vrijeme čini ga dodatno atraktivnim ovih dana. Svi objekti su otvoreni za publiku osim nogometnih stadiona i drugih sportskih utakmica. Restorani i kafići smiju raditi do 23 sata pa su puni.

– Ovo je užasno, grozno, kaže 75-godišnja Pilar u pratnji supruga u centru grada.

– Mladi se skupljaju po noći i piju, dodaje.

Stanovnici Madrida već godinu dana nose zaštitne maske i nemoguće je vidjeti nekoga tko se ne pridržava te mjere no kafići i putovanja tijekom praznika za Uskrs tempirana su virusna bomba. Iz pokrajine Madrida ne smije se izlaziti a niti u nju ulaziti bez opravdanog razloga poput odlaska na posao. Potrebno je imati potvrdu prilikom ulaska ili izlaska, ali to vrijedi samo u teoriji.

Tek posljednjih dana policajci na nekim kolodvorima provjeravaju putnike jer je primjetan porast dolazaka i odlazaka. Gradske vlasti se pouzdaju u poštenje i zdrav razum stanovnika no mnogi mladi putuju radi razonode. Neki nabavljaju potvrde kako bi prikrili stvarnu svrhu putovanja.

– Trebalo bi ograničiti mobilnost puno strože nego se to sada provodi. Ova situacija predstavlja veliki rizik za izbijanje novog vala epidemije, smatra profesor Alberto Infante s madridskog Sveučilista Carlos III.

Španjolsko ministarstvo zdravstva savjetuje zatvaranje kafića u svim dijelovima zemlje gdje je u posljednja dva tjedna dijagnosticirano preko 150 inficiranih na 100.000 stanovnika. No 17 autonomnih pokrajina samostalno provodi mjere te nemaju obvezu poslušati prijedlog.

Madrid te sjeverne pokrajine Katalonija, Baskija, Navarra i Asturija trebale bi zatvoriti kafiće prema ocjeni ministarstva zdravstva ali se protive kako ne bi ugrozile lokalno gospodarstvo. U Madridu se uz to u svibnju održavaju izvanredni regionalni izbori.

– Strani turisti dolaze ovdje radi muzeja, kazališta, kulture, pa tek onda da bi možda sjeli u kafić, izjavio je madridski gradonačelnik José Luis Martínez-Almeida.

Spor oko restrikcija otvara novi sukob između središnje lijeve vlade i lokalne desne u Madridu. Vlada premijera Sáncheza podupire strože mjere dok se Madrid protivi djelomično i zbog štete nastale tijekom nezapamćene snježne oluje u siječnju. Španjolska javna televizija TVE izvijestila je o invaziji Francuza koji ne stoje u redovima pred muzejima nego sjede u kafićima.

Za ulazak u Španjolsku potrebno je u zračnim i morskim lukama pokazati negativan rezultat PCR testa no režim je labaviji na cestovnim graničnim prijelazima. Francuzi su prošlo ljeto bili najbrojniji strani turisti u Španjolskoj zbog dolazaka automobilima. Letovi iz Francuske su prilično jeftini pa im se isplati i napraviti test.

Francusko veleposlanstvo u Madridu reklo je kako Francuska ne brani svojim građanima putovanja u inozemstvo ali im preporučuje da ne izlaze iz svoje zemlje. U Španjolskoj je u posljednja dva tjedna broj oboljelih porastao sa 134 na 138 osoba na 100.000 stanovnika.

Od početka pandemije se u toj zemlji sa 47 milijuna stanovnika inficiralo njih 3,2 milijuna. Preminulo je 75.000 pacijenata.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!