U Hrvatskoj je jučer obilježen Dan narcisa. Kampanjom se već 25. godinu želi upozoriti na problem raka dojke i važnost prevencije te pružiti potpora oboljelima i njihovim obiteljima. Od te zloćudne bolesti prema najnovijim podacima godišnje oboli 2845 žena, a, iako posljednjih godina smrtnost pada, njih 752 izgubile su životnu bitku. 

Jedinoj u obitelji, Ivani Grgurić prije četiri godine dijagnosticiran je rak dojke. 

– Otkrila sam ga na preventivnom pregledu, govori nam.

– Operirana sam u roku od 10 dana na institutu. Nakon toga su uslijedile kemoterapije, zračenja, injekcije, tablete koje pijem 10 godina.

Bolest je pobijedila.

– Osjećam se dobro, to je sve skupa iza mene, kaže Ivana, sada svjesnija važnosti života i brige za zdravlje. 

– Prevencija i rano otkrivanje pomažu, kao prvo, da se bolest pokuša spriječiti, a ako to nije moguće, onda da se barem otkrije što ranije kada su mogućnosti izlječenja jako dobre. Za rak dojke u ranim stadijima to je preko 90-95 posto, kaže klinički onkolog dr. sc. Davor Kust.

Za svaku ženu, ali i muškarce koji također obolijevaju od ove zloćudne bolesti, pregledi moraju postati sastavni dio života.  

– Mama mi je umrla prije 20 godina od raka dojke s 48 godina. Uredno se pregledavam jer imam podsvjesni strah, kaže Gordana Mingini.

– Pregledavajte svoje dojke, dovoljno je 5 minuta mjesečno pregledati postoji li neka promjena na dojkama. Redovito jednom godišnje zakažite ultrazvuk, naći ćete vremena jednom godišnje, poziva predsjednica udruge Gea iz Pule Nataša Vitasović.

– Ako ste starije od 36 godina, svakako svake dvije godine na mamografiju, dodaje.

Jedino tako oboljeli imaju nadu za novu priliku. 

– Narcis je simbol nade u ozdravljenje, nade u život i mi smo ovdje da damo podršku svim oboljelima, kaže predsjednica udruge P.I.N.K. Life Nives Moric.

A oboljelih je sve više. 

– Rak dojke po zadnjim podacima u svijetu je postao najčešći rak koji se pojavljuje, pretekao je i rak pluća, navodi Kust.

Dovoljan je to razlog da, iako vlada pandemija COVID-a, ne zanemarujemo svoje zdravlje.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!