Na Cvjetnicu – Nedjelju muke Gospodinove i Svjetski dan mladeži, u nedjelju je u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, svečano euharistijsko slavlje predvodio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s nadbiskupom koadjutorom vrhbosanskim i apostolskim upraviteljem Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomom Vukšićem te uz koncelebraciju generalnog vikara Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađana Ćosića i još četvorice svećenika.

Kardinal Puljić blagoslovio je palmine i maslinove grančice koje su na dar katedralnoj vjerničkoj zajednici donijeli iz Hercegovine – Miljenko Sesar i đakon vlč. Tomislav Rajič.

Zbog ograničenja u vrijeme aktualne pandemije koronavirusa nije bilo uobičajene svečane procesije oko katedrale.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić napomenuo je da svi nazočni, nakon slušanja evanđeoskih izvješća o svečanom Isusovu ulasku u Jeruzalem te o njegovoj muci i smrti na križu, prebiru spomenute događaje u svojim mislim i svom srcu.

– Zanimljivo je da narod, koji je u Isusu gledao kralja židovskoga i svečano ga dočekao u Jeruzalemu kličući Hosana i prostirući palmine grane i svoje prostirke, za nekoliko dana viče: ‘Raspni ga, raspni’! – kazao je kardinal Puljić ukazujući na populizam odnosno kolektivnu svijest.

Pozvao je vjernike da ‘uđu’ u Isusovu dušu i srce u trenucima kada Gospodin prihvaća toliko poniženje i muku. Rekao je da je Isusa također mučila i svijest da će ta njegova muka u povijesti čovječanstva za neke biti uzaludna. Napomenuo je da je svakom teško kad podnese uzalud neku žrtvu za drugoga.

– Razmišljajući o muci Kristovoj, čovjek traži odgovor u svim nesigurnostima i strahovima – rekao je kardinal Puljić u svojoj propovjedi, dodajući da su brojni ljudi radi vlasti i koristoljublja spremni žrtvovati istinu i pravdu, prenosi KTA.

Izvor:KTA

error: Content is protected !!