Izaslanstvo Federalne uprave policije (FUP) odalo je u nedjelju počast pokojnom doministru unutarnjih poslova Federacije BiH Jozi Leutaru koji je preminuo na današnji dan prije 22 godine nakon atentata u središtu Sarajeva čiji počinitelji i nalogodavci još uvijek nisu pronađeni.

Vijenci su položeni u sjedištu Uprave FUP-a, na Leutarovu grobu u Mostaru te na spomen-obilježju u središtu Sarajeva na mjestu gdje je teško ranjen.

Leutarov službeni automobil eksplodirao je u ranim jutarnjim satima od posljedica aktiviranja eksplozivne naprave 16. ožujka 1999. godine. Od posljedica ranjavanja preminuo je 12 dana kasnije u bolnici Koševo. Njegov vozač zadobio je ozljede koje nisu bile opasne po život.

Unatoč tome on je bio među šestero optuženih za atentat na temelju lažnog iskaza tada zaštićenog svjedoka Merima Galijatovića, čiji je identitet ipak kasnije otkriven. Šestorica optuženih su nakon sudskog postupka oslobođeni odgovornosti.

Obitelj Joze Leutara pokrenula je prošle godine apelaciju pred Ustavnim sudom BiH jer nisu pronađene ubojice niti nalogodavci. Njegov sin Ivica Leutar u apelaciji je naveo kako je na njegova oca Jozu izveden politički atentat.

Istraga koju je vodilo županijsko tužiteljstvo u Sarajevu ciljalo je na tadašnje vodstvo bosanskohercegovačkih Hrvata predvođeno članom Predsjedništva BiH Antom Jelavićem, a obitelj Leutar smatra da iza prikrivanja počinitelja i nalogodavaca, te preusmjeravanja istrage i sudskog postupka stoji vodeća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA).

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!