Kolagen možda prepoznajete kao sastojak vašeg omiljenog losiona za tijelo ili kao sastav u dodacima prehrani. No, manji broj ljudi uopće zna što je točno kolagen i kako ga može uvrstiti u svakodnevni život.

Što je kolagen?

Kolagen je najbrojniji protein u našem tijelu. Nalazi se u kostima, mišićima, koži, krvnim žilama, probavnom sustavu i tetivama. Kolagen potiče jačanje i elastičnost kože, a kada je riječ o zglobovima i tetivama, kolagen služi kao „ljepilo“ za tijelo, piše Centarzdravlja.hr.

Kolagen potiče zdravlje kože i kose, smanjuje degeneraciju i bol u zglobovima, jača metabolizam, mišićnu masu, kosti i daje energiju.

S godinama se proizvodnja kolagena usporava. To utječe na pojavu bora, opuštanje kože, pojavu boli u zglobovima zbog slabije ili stanjene hrskavice. Na smanjenu proizvodnju kolagena mogu utjecati i nezdrava prehrana, visoki unos šećera u organizam, pušenje i preveliko izlaganje suncu. Isto tako, kolagen se može manje proizvoditi u tijelu ako imate takvu genetiku, manje unosite namirnice bogate kolagenom ili imate probavne smetnje.

Kolagen – osnovni tipovi

Postoji nekoliko vrsta kolagena, a one su klasificirane kao kolagen tipa 1, 2 i 3.

  • Kolagen tipa 1 – 90% ovog kolagena se nalazi u koži, kosi, noktima, organima, kostima i ligamentima.
  • Kolagen tipa 2 – odnosi se na hrskavice.
  • Kolagen tipa 3 – odnosi se na proteine ​​u kostima, hrskavicama, tetivama i drugim vezivnim tkivima.

Postoje mnogi oblici kolagena, a u organizam ga možemo unositi putem hrane, kao dodatak prehrani u kapsulama, tekućem obliku ili u prahu, ili koristiti neki od kozmetičkih preparata koji ima kolagen u sebi.

/HMS/

error: Content is protected !!