Tvornica Ledo, jedan od simbola bivšeg Agrokora dobila je novog vlasnika. Angloamerički Nomad Foods kupio je za 615 milijuna eura od Fortenove cijelu Poslovnu grupu zamrznute hrane. Čine ju hrvatski Ledo, srpski Frikom i Ledo Čitluk kao vodeći proizvođači i distributeri sladoleda i zamrznute hrane na ovim prostorima. Zaključenje vrijednog ugovora kojim će Fortenova grupa sanirati dugove planirano je za treće tromjesečje ove godine. 

– Fortenova grupa ostvarila je svoja tri velika cilja, jedan je da dosegnemo maksimalnu vrijednost u ovoj transakciji, druga je bila da dovedemo strateški dobrog partnera za našu diviziju smrznute hrane i treća je da će nam ova transakcija omogućiti da dosegnemo maksimalnu kapitalnu strukturu, komentirao je novinarima Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe.

Više u nastavku:

Fortenova grupa d.d. i Nomad Foods Limited potpisali su kupoprodajni ugovor za Poslovnu grupu zamrznute hrane, koja se sastoji od društava Ledo plus d.o.o., Ledo Čitluk i Frikom d.o.o. te nekoliko manjih povezanih društava, priopćeno je iz Fortenove u četvrtak.

Vrijednost transakcije iznosi 615 milijuna eura, na bazi bez gotovine i bez dugova, a njezino je zaključenje planirano za treće tromjesečje 2021. godine. Po zaključenju, Nomad Foods će postati vlasnikom Poslovne grupe zamrznute hrane, koja obuhvaća vodeći europski portfelj kultnih lokalnih brandova zamrznute hrane sa snažnom prepoznatljivošću među potrošačima u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i nekoliko drugih zemalja jugoistočne Europe. S tradicijom duljom od pola stoljeća, Poslovna grupa zamrznute hrane najveći je proizvođač i distributer sladoleda i zamrznute hrane na tržištima na kojima posluje, napisali su u priopćenju.

– Ovo je transformacijska transakcija za Fortenova grupu, a sva će se sredstva iskoristiti za smanjenje zaduženosti Grupe i stvaranje Fortenova grupe koja je, nakon mnogo godina, financijski jaka i sposobna punom snagom investirati u sve svoje djelatnosti, rekao je James Pearson, glavni financijski direktor Fortenova grupe.

– Naša Poslovna grupa zamrznute hrane tržišni je lider u regiji u kojoj poslujemo i drago mi je da smo u ovom procesu prodaje ostvarili svoj glavni cilj. Cilj je, uz postizanje maksimalne vrijednosti, prije svega bio zaključiti ovu transakciju sa strateškim partnerom koji će dati maksimalan doprinos daljnjem razvoju Poslovne grupe zamrznute hrane te prepoznati punu vrijednost i potencijal ove djelatnosti i njezinih ljudi, rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe.

– Zaključenjem ove transakcije ispunit ćemo ključni preduvjet za optimizaciju kapitalne strukture, što će nam omogućiti da snažno investiramo u svoje biznise i potičemo njihov budući rast. Jako sam zahvalan svim ljudima u Poslovnoj grupi zamrznute hrane i Fortenova grupi koji su proteklih šest mjeseci naporno radili kako bi ovo omogućili. Znajući da će naša zamrznuta hrana biti u vrlo dobrim rukama, veselimo se suradnji s Nomad Foodsom kao važnim budućim poslovnim partnerom u ovoj regiji, zaključio je Peruško.

Dovršenje transakcije ovisi o regulatornim odobrenjima na mjerodavnim tržištima te odobrenju dioničara Fortenova grupe. Upravni odbor Fortenova grupe, koji uključuje predstavnike najvećih dioničara, jednoglasno je podržao potpisivanje kupoprodajnog ugovora s Nomad Foods.

Savjetnici Fortenova grupe u ovoj transakciji bili su Akin Gump Strauss Hauer & Feld LLP, Bogdanović, Dolički & Partneri, Citigroup Global Markets Europe AG, Isailović & Partners, KPMG Croatia, Marić & Co i VTB Bank (Europe) SE.

Izvor:hrt.hr