U posljednja 24 sata zabilježeno je 300 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 9.290. Među njima je 1.247 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 126 pacijenata. Preminulo je 18 osoba.

Pooštravanje mjera

Ministar unutarnjih poslova te načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović rekao je da ne možemo biti zadovoljni sa situacijom jer brojevi rastu.

– Ovaj tjedan, u četvrtak bi trebale stupiti na snagu nove mjere. Mi ćemo sigurno razmotriti sve mjere na Nacionalnoj razini i donijeti odluku koja će vrijediti do sredine travnja. S obzirom na situaciju stalno ćemo pratiti razvoj epidemije i ako se pokaže potreba, mjere koje se donesu 1. travnja, moći će se mijenjati i prije isteka roka. Sve će ovisiti kako će se razvijati situacija s koronavirusom. 

– Što se tiče aktivnosti lokalnih stožera, imamo šaroliku situaciju. S jedne strane imamo stožere koji su vrlo aktivni i posvećeni u potpunosti ostvarenju cilja, a s druge strane ne vidimo da je taj entuzijazam prisutan kod svih stožera. O tome ćemo morati voditi računa. Ne bismo s mjerama htjeli ići predaleko u odnosu na stožere koji su se potrudili sa svojim prijedlozima. Možda će oni prije ostalih doći u situaciju da im se brojevi poboljšavaju pa ne bi bilo oportuno njih kažnjavati, dodao je.

Procesija na Hvaru

Kad je riječ o precesiji na Hvaru, Božinović je rekao da nema posebnog zahtjeva. Prošle godine je bilo specifično jer je bio lockdown u cijeloj Hrvatskoj, ali u ovom trenutku Nacionalnom stožer nije došao nikakav upit.

Kulturne manifestacije u Primorsko-goranskoj županiji

Mi podržavamo aktivnost lokalnih stožera. Naravno da sve odluke nastojimo izbalansirati.

– U ovom trenutku kulturne manifestacije  su dopuštene u cijeloj RH. Što se tiče Primorsko-goranske županije i grada Rijeke. U travnju se finaliziraju manifestacije koje su vezane za Europsku prijestolnicu kulture. Planiran je niz događaja, ali pod striktnim epidemiološkim mjerama, rekao je Božinović.

Porast od 47 posto

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da posljednjih tjedan dana imamo porast od 47 posto.

Prosječna incidencija u Hrvatskoj je 399,9. Najnižu ima Virovitičko-podravska, a najvišu Primorsko-goranska.

U usporedbi sa zemljama EU-a, RH je na 9. mjestu. Nižu incidenciju imaju Grčka, Litva, Finska, Danska, Španjolska, Njemačka, Irska i Portugal, a najlošije stoji Estonija.

Istaknuo je da je HALMED zaprimio 2075 prijava nuspojava: 825 na AstraZenecu, na 1108 Pfizerovo, 140 na Modernu.

Beroš: Situacija nije dobra, rasplet ovisi o nama

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da situacija nije dobra i da moramo preuzeti aktivnu ulogu u ovom procesu. Scenarij za ovaj treći val pišemo sami.

– Kada će doći do raspleta ovisi o našim obrascima ponašanja, rekao je. 

Beroš o priopćenju HKL-aIz Hrvatske liječničke komore smatraju neprimjerenim način na koji je ministar Beroš komentirao javno djelovanje i angažman predsjednice KoHOM-a, Nataše Ban Toskić.

– Sve što je bilo sporno rekao sam zadnji put i nemam namjeru ponavljati. Proces cijepljenja plan i program zahtijevaju konstruktivnu raspravu mimo medijatora i rasprave u medijima. Dogovor kuću radi. Čudi me kad neki koji javno nastupaju, a odbili su mogućnost participirati u kolegijima, koji raspravljaju kako unaprijediti proces cijepljenja, a sudjeluju u medijskim raspravama. Mislim da je to kontraproduktivno, rekao je te pozvao sve ključne dionike da rasprave sve sporne elemente koji se evidentiraju tijekom ovog, kako je rekao, najvažnijeg procesa.

Platforma cijepise.zdravlje.hrRavnateljica uprave za e-zdravstvo pročitala je priopćenje u kojem stoji da se prijavilo 86.000 osoba i da je riječ o automatskoj poruci. Građani koji su se u međuvremenu cijepili dobili su poruku da su njihovi podaci evidentirani te da mogu očekivati poruku o drugom cijepljenju.

– U prvoj fazi cijepljenje se provodilo po ciljanim skupinama. U drugoj smo fazi cijepljena kada se cijepe prioritetne skupine što procjenjuju njihovi liječnici obiteljske medicine. 

Vodi se računa o ravnomjernoj raspodjeli cjepiva

Upitan o kritikama iz pojedinih županija da će se više doza cjepiva davati u tzv. turističke županije, Capak je ustvrdio da se vodi računa o ravnomjernoj raspodjeli.

Prosjek distribuiranih doza cjepiva na 1000 stanovnika iznosi 133,6 doza, sve županije imaju prosjek od 120 do 142 doze, a najviše doza – 174,7 na 1000 stanovnika dobila je Sisačko-moslavačka županija.

Cijepljenje građana u Srbiji

Mnogi hrvatski građani cijepili su se u Srbiji. Na pitanje hoće li im se to priznati u Hrvatskoj, hoće li biti evidentirani i hoće li moći primiti u Hrvatskoj drugu dozu, Capak je rekao kako će se unutar zemalja EU-a priznavati potvrde bazirane na EU legislativi, a sve ostalo je upitno dok se ne donese konačni tekst prijedloga i dok se ne osiguraju svi tehnički uvjeti.

– Mi ćemo cijepiti sve naše građane. Oni koji su se cijepili izvan, a pogotovo u trećim zemljama, trebali bi imati potvrdu o tome i kojim su se cjepivom cijepili, a hoće li se moći cijepiti u Hrvatskoj, ovisi o tome spadaju li u skupinu koja se trenutno cijepi, rekao je. 

Samotestovi

Austrija uvodi kućne testove. Na pitanje hoće li takvi testovi biti mogući kod nas Capak je rekao kako postoje samotestovi koji se rade jednostavno iz sline ili iz brisa iz usta ili nosa.

Dodao je kako su dosad imali nekoliko testova na validaciji, ali da niti jedna validacija nije završena do kraja.

– Rado bi da imamo takve testove ako pokažu osjetljivost ili specifičnost koji mi zahtijevamo, rekao je.

Južnoafrički sojCapak je rekao kako su dosad zabilježili 15 slučajeva južnoafričkog soja, ali da dominira britanski soj, s više od 80 posto.

Alemka Markotić,
ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” dodala je kako najveći postotak imaju Luksemburg i Belgija, a da je prosjek oko 5 posto takvih slučaja dokazanih u Europi.

– Ono što ne veseli je da se počeo širiti u općoj populaciji, a za neke nema dovoljno podataka odakle su se proširili, rekla je.

Savjet građanima koji se cijepe u SrbijiCapak je rekao da ne bi savjetovao ljudima da se cijepe ruskim i kineskim cjepivima, koja nisu registrirana na području EU-a. Istaknuo je da registracija cjepiva pri Europskoj agenciji za lijekove pruža određenu sigurnost u učinkovitost i neštetnost tih cjepiva, koje propagira EU.

– Savjetovao bih svima da čekaju svoj red. U travnju ćemo dobiti oko 500.000 doza, a samo u ovom tjednu nam dolazi 121.000 doza. Ubrzat ćemo cijepljenje druge skupine i nadamo se uskoro krenuti cijepiti treću skupinu i gospodarske prioritete. Mislim da ćemo uspjeti postići cilj, a to je da do ljeta procijepimo više od 50 posto stanovnika RH, rekao je.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!