Uvjerljivom pobjedom „Skauta“ u Derventi i porazom banjalučkog Borca u Vogošći Izviđač je devet kola prije kraja prvenstva preuzeo lidersku poziciju na prvenstvenoj ljestvici.  Izviđač u nastavku natjecanja niže pobjedu za pobjedom, a veliki doprinos ovom uspjehu dali su i vratari Izviđača na čelu s njihovim trenerom Milanom „Mimijem“ Tolićem

Milan Tolić je dijete Izviđača i svoje prve rukometne korake napravio je u Ljubuškom, u Izviđaču. S momčadi Izviđača osvojio je pet titula prvaka BiH i KUP BiH. Naročito je bila impresivna sezona 2015/2016 kada je, nakon 11 godina posta, Izviđač osvojio svoju petu titulu prvaka, a na vratima je bio Milan Tolić. Nažalost na toj utakmici doživio povredu nakon koje je prestao s aktivnim igranjem rukometa.

Popularni „Mimi“ nije rekao rukometu zbogom, ostao je u klubu te se prihvatio rada s vratarima. Plodove njegovog rada naročito su došli do izražaja ove godine.

Vratari Izviđača Ante GrbavacMatej Mandić i Ivan Herceg su najuspješniji u Premijer ligi. Koliko je ovaj trojac dobar govori njihova statistika od 366 obrana u 21 utakmici ili 42 % posto obranjenih udaraca na njihov gol.

Svakako je za i istaći 40 obranjenih sedmeraca. Još jedno priznanje radu Milana Tolića je stiglo s pozivom Mateju Mandiću na okupljanje hrvatske seniorske reprezentacije.

Milane jesi li pozitivno iznenađen ovakvoj sezoni vratara Izviđača?

Prije svega bih zahvalio na pozivu za razgovor i na važnosti uloge trenera vratara koju ste istakliskromno će Tolić.

Što se tiče pitanja jesam li pozitivno iznenađen, možda će zvučati čudno i neskromno, ali baš i nisam. S njima sam stalno, znam koliko su radili, koliko rade i koliko vrijede. Pitanje je bilo vremena samo kad će ovi rezultati biti vidljivi.

U čemu je tajna njihovog uspjeha, na čemu posebno inzistiraš u radu s vratarima.

Tajna uspjeha je talent, rad, vjera i motivacija. Rad s vratarima je specifičan. Naši vratari su različitih stilova. Trudim se najprije, a to mi je vjerujete najvažnije otkriti, naravno skupa sa svakim od njih, naći mjesto gdje će se osjećati najsigurnije i najbolje (jeli to na crti, jeli  to pola metar od crte, metar …). Nakon toga slijedi fokusirati se na greške. Greške popravljati, tehniku branjenja nastojati dovesti do savršenstva.

Vratari su najosjetljiviji dio momčadi i od njihovi obrana u veliko zavisi rezultat utakmice. Svaki od njih je posebna individua. Prilagođavaš li se ti njima ili oni tebi.

Ja se uvijek nastojim, koliko je to god moguće, njima prilagoditi. Svaki vratar ima svoj stil i najveća pogreška, po meni, je inzistirat na mijenjanju stila i tehnike branjenja vratara. Recimo, od skandinavskog stila branjenja pravit staru balkansku školu.

Ove godine vratari su u top formi, mislim da je najteže odrediti koji od vratara će početi utakmicu. Biraš vratar na temelju profila igrača i igre protivničke momčadi ili te neki drugi osjećaj vodi kad donosiš odluke tko će i kad braniti.

Stručni stožer na čelu s Tonijem Čolinom se vodi geslom „ići utakmicu po utakmicu“. Idemo korak po korak, idemo iz utakmice u utakmicu, pa tako da je to geslo na djelu i kod vratari. Izbor ovisi od suparnika i načina obrane koju ćemo igrati. Znači, na temelju te analize donosimo odluku koji od vratara će prvi krenuti braniti.

Po tvome viđenju kakve imamo vratare? Obično se kaže da vratari moraju biti s različitim stilom imamo li mi to u našim vratarima?

Imamo sreću da sva tri vratara su razliti stilovi. Izvrsno među sobom funkcioniraju. Sa sigurnošću mogu reći da imamo najbolje čuvare mreže u ligi a i šire.

Za vratare se kaže da su kao i vino što stariji to bolji. Ali naši vratari u prosjeku nemaju ni 20 godina?

To je istina. Što se vratara tiče iz godinu u godinu oni su zreliji i bolji. Trudim se da to što sam ja shvatio sa 30 godina da oni shvate sa 20. Želim da uvijek budu korak ispred, to mi je najvažnije od svega.

Po tvome, a mislim da ih ti najviše poznaješ, znaš njihove kvalitete i mogućnosti. Kakva ih karijera očekuje? Dokle sežu njihove mogućnosti?

Što se tiče njihovih kvaliteta i mogućnosti? Sad se opet vraćam na talent, rad, vjera u sebe i motivaciju. Na prvo mjesto bi stavio vjeru i povjerenje. Ja vjerujem u njih, ali na njima je isto tako da oni vjerovati u sebe i u to što rade. U tom slučaju nema granica. Njihove mogućnosti daleko dosežu.

Do kraja je ostalo devet kola, mogu li naši vratari nastaviti u dosadašnjem stilu? Može li Izviđač na krilima njihovih obrana nastaviti utrku s Borcem i Slogom?

Sto se tiče njihovih obrana u sljedećih 9 kola? Siguran sam u njih, oni će odraditi svoj dio posla. Dakle, dati ćemo sve od sebe da nosimo i odnesemo našu momčad do naslova.

Rukometašima Izviđača, Izviđač je odskočna daska, poletna pista za vinuti se u rukometni svijet. Što nakon njihovog odlaska? Imamo li nove klince koji će ih naslijediti?

Uvijek ima novih klinaca na svim pozicijama pa tako i na vratarskim. Mislim, što se tiče vratara, nema i neće biti zime za Izviđač.

Skroman kao i uvijek, ne pridajući nikakve zasluge sebi, na kraju ju je zaključio Milan Tolić, najuspješniji rukometaš Izviđača u povijesti, po broju osvojenih titula prvak BiH.

Izvor: Izvidjac.com

error: Content is protected !!