Postavljeni prije 93 godine na ulazu u Grant park u Chicagu, Indijanci Ivana Meštrovića postali su prepoznatljivi znakovi grada. No otkako su uvršteni na popis spornih djela, povodom ekstremno lijevog aktivizma i narativa o političkoj korektnosti o navodnoj bijeloj supremaciji, budućnost im je neizvjesna. Još nije poznato kada će grad donijeti konačnu odluku o spomenicima, ali hrvatska diplomacija u kampanji je za ostanak Meštrovića na popisu umjetničkih djela kojima se Chicago ponosi.

Meštrovićeve „Indijance” nemoguće je ne zamijetiti u vožnji Avenijom Michigan ili šetnjom dijelom koji nazivaju dvorištem Chicaga. Godinama su na popisu umjetničkih djela kojima se ponosi grad s više od 500 skulptura na javnim površinama. U Chicagu živi i posljednji student slavnog kipara, David Mooney. Učenik je odabrao drukčiji umjetnički izričaj, ali fascinacija slavnim učiteljem i danas je prisutna.

– Transformirajući prostore i dalje sam radio ono što je Meštrović postavio kao primjer, kako je bio u stanju transformirati urbani krajolik, pastoralni krajolik, rekao je John David Mooney za HRT.

Mooney pozorno prati raspravu o sudbini „Kopljanika” i „ Strijelca” koji su, kaže, nedavno dotjerani.

– Nitko ih ne želi ukloniti. Nitko ne želi ukloniti Ivana Meštrovića. Nitko to ne može napraviti, kaže.

U kampanji za ostanak Meštrovićeva djela u Chicagu hrvatska je diplomacija pronašla brojne sugovornike, ali i saveznike.

– Posebno, što je značajno, od predstavnika velike zajednice američkih Indijanaca u Chicagu imamo izraze potpore, oni ne nalaze nikakve zamjerke u Meštroviću kao umjetniku i njegovim konkretnim spomenicima. Štoviše, smatraju da američke Indijance predstavljaju na izuzetno dostojanstven i prikladan, skladan način, kaže Pjer Šimunović, hrvatski veleposlanik u SAD-u.

Indijanci su utkani u Chicago, kaže gradski vijećnik Patrick Thompson.

– Oni simboliziraju poštovanje za američke starosjedioce. Mislim da nema onoga u Chicagu, ili u Sjedinjenim Državama, posebno među američkim Hrvatima, tko misli da ova umjetnička djela pokazuju bilo što osim poštovanja za američke Indijance i njihovu kulturu, kaže Thompson.

Javnost u Chicagu podupire raspravu o spornim spomenicima, no tonovi se smiruju. Gradski vijećnici, pak, žele da debata bude više transparentna i da se i njihovi glasovi čuju u donošenju konačne odluke.

Izvor: narod.hr/HRT