Ne posustaje širenje zaraze koronavirusom – potvrđen je 1321 novi slučaj, a broj trenutačno aktivnih prešao je 10.000. Udio pozitivnih među testiranima je 17%. Preminuo je još 21 oboljeli. 

Najveći broj novooboljelih i dalje je u Primorsko-goranskoj županiji – 351. U riječkoj bolnici liječi se 107 osoba pozitivnih na koronavirus. Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka kazao je da je cijeli ožujak linearni porast novooboljelih iz dana u dan. Danas imamo 24 bolesnika u naša dva respiratorna centra, a 12 ih je na respiratoru, dodao je.

U Istri koja bilježi 10 novih slučajeva zaraze zabrinuti su zbog sve više hospitalizacija, ali i situacije u okružju. No terase do Uskrsa ostaju otvorene.

– Okruženje je loše u Sloveniji, Austriji i Primorsko-goranskoj županiji. Činimo sve da održimo postojeće stanje. Sutra ćemo sagledati stanje i vidjeti što nam zatvoreni prostori nose. Moguće je donošenje mjera za te prostore, kazao je Dino Kozlevac, načelnik istarskog Stožera civilne zaštite. 

U Splitsko-dalmatinskoj županiji je 263 novooboljelih, a dvije osobe su preminule. Na bolničkom su liječenju 143 osobe, 20 ih je na respiratoru. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split, kaže da je “bilo očito da će se ovako nešto dogoditi. Brojke rastu, mjere su počele popuštati”. 

U Karlovcu su na snazi strože mjere koje uključuju obustavu svih radionica radionica te zabranu većine treninga u zatvorenim prostorima, nastavu na daljinu prate srednjoškolci, izuzev maturanata, te stariji osnovci.

– Pokrenuli smo aktivnosti pojačanih kontrola epidemioloških mjera uz ove nove koje smo uveli, rekao je Goran Franković, koordinator za provedbu mjera Karlovačke županije.

Za uskrsne blagdane, kada se ljudi tradicionalno više druže i okupljaju, bit će nužno iznimno odgovorno ponašanje.

Ovo jesu brojevi koji nas pomalo zabrinajvaju, ali još uvijek nisu razlog za paniku. Ali ako se ovo bude pogoršavalo vjerojatno će trebati neke oštrije mjere na nacionalnoj razini, prvenstveno što se tiče mobilnosti, kazala je epidemiologinja Goranka Petrović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 

Do kraja mjeseca stiže nam malo više od 511.000 doza cjepiva. Petrović dodaje da podjednako stiže AstraZenecinog i Pfizerovog cjepiva. Moderninog bi trebalo doći između 35.000 i 42.000 doza. U drugoj polovini travnja trebala bi biti prva isporuka Johnson & Johnson cjepiva, istaknula je. 

Nakon Uskrsa u Zagrebu je najavljeno masovno cijepljenje na punktu na Velesajmu.Cilj je cijepiti dnevno oko 5000 ljudi.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!