U posljednja 24 sata zabilježeno je 300 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 9.290. Među njima je 1.247 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 126 pacijenata. Preminulo je 18 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 267.522 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 5.911 preminulo, ukupno se oporavila 252.321 osoba od toga 1.084 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 29.191 osoba. Do danas je ukupno testirano 1.530,168 osoba, od toga 2.848 u posljednja 24 sata.

Ukupno je do danas cijepljeno 348.648 osoba, od kojih je 266.900 cijepljeno s jednom dozom, dok je 81.748 osoba cijepljeno s dvije doze. Ukupno je do danas utrošeno 430.396 doza cjepiva.

U četvrtak nove mjere

Ministar unutarnjih poslova te načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović rekao je da ne možemo biti zadovoljni sa situacijom jer brojevi rastu. Najavio je za četvrtak donošenje nove odluke o epidemiološkim mjerama, koje će vrijediti do 15. travnja, što ne znači da se mjere neće moći mijenjati i ranije.

Strože mjere u Istri
Zbog porasta broja zaraženih koronavirusom te nepovoljne epidemiološke situacije, odlukom županijskog Stožera civilne zaštite u Istri se od sutra uvode strože mjere, od zabrane treninga u zatvorenim prostorima do obustave rada raznih radionice, plesnih škola i igraonica.

U Primorsko-goranskoj županiji strože mjere

U Primorsko-goranskoj županiji, u kojoj je bilo najviše zaraženih proteklih dana, na snagu su danas stupile strože mjere. Na javnim okupljanjima smije biti najviše 15 osoba, a na privatnim osmero. Ponovno su zatvorene teretane i dječje igraonice. Otvorena ostaju kazališta, galerije i kina.

U Gradu Zagrebu u protekla 24 sata evidentirano je 59 novozaraženih koronavirusom. Testirano je 670 osoba. Iz zagrebačkog stožera pozivaju na oprez.

Od danas se nastava na daljinu održava i u Varaždinskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Zadarskoj županiji. Do sada je deset županija djelomično prešlo na takozvani model C, koji se uglavnom odnosi na više razrede osnovnih škola i prva tri razreda srednjih. U Gradu Zagrebu, unatoč nagađanjima, škole ostaju otvorene. Odluka o modelima nastave i dalje je prepuštena županijskim stožerima, a nacionalni ih potiče na donošenje strožih mjera.

Na pitanje očekuje li potpuni ‘lockdown’ Vikica Krolo, zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore rekla je u Studiju 4 HTV-a da se nada da do toga neće doći bez obzira na to što su zemlje u okruženju to najavile i da nećemo doći do tih scenarija.

– Istina je da je došlo do porasta zaraženih, hospitaliziranih i onih na respiratorima, ali to nije onaj broj koji je bio u studenom 2020.

Sve više zaraženih učenika i djelatnika škola

Sve je više zaraženih učenika i djelatnika škola pa se od ovog tjedna u gotovo polovini županija nastava barem djelomično održava na daljinu. Iako je to nužno radi usporavanja širenja koronavirusa, ovakav oblik nastave stvara niz problema i učenicima i nastavnicima, čulo se u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog”.

U Hrvatsku do kraja travnja stiže više od 500 tisuća doza AstraZenecina i Pfizerova te 40-ak tisuća doza Modernina cjepiva, a u drugoj polovini mjeseca očekuju se prve isporuke cjepiva Johnson & Johnsona. Nakon Uskrsa u Zagrebu je najavljeno masovno cijepljenje. Provodit će se na Velesajmu. Cilj je cijepiti oko 5 tisuća ljudi na dan.

Je li moguće proizvesti cjepivo protiv COVID-a u Hrvatskoj i pod kojim uvjetima? Jedna od najvećih domaćih farmaceutskih tvrtki Jadran Galenski Laboratorij smatra da jest. Znanje i resurse, kažu, imaju. No, za proizvodnju cjepiva potrebno je vrijeme i ono najvažnije – financijska moć.

Koronavirus po županijama

U Zagrebu 59 novooboljelih
U Zadarskoj županiji 59 noovooboljelih
U Varaždinskoj županiji 41 oboljeli, jedan preminuli
● U Zagrebačkoj županiji 37 novih slučajeva
● U Primorsko-goranskoj županiji 34 novooboljelih
● U Krapinsko-zagorskoj županiji 23 oboljelih
● U Osječko-baranjskoj županiji 23 pozitivnih, dvoje preminulih 
● U Ličko-senjskoj županiji 23 su novooboljele osobe, jedna preminula
● U Brodsko-posavskoj županiji 21 novi slučaj
● U Šibensko-kninskoj županiji 19 je novozaraženih osoba
● U Splitsko-dalmatinskoj županiji 17 novooboljelih
● U Vukovarsko-srijemskoj županiji 12 oboljelih, jedna preminula
● U Požeško-slavonskoj županiji sedam novooboljelih
● U Dubrovačko-neretvanskoj županiji šest oboljelih, četvero preminulih
● U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji četiri oboljela 
● U Virovitičko-podravskoj županiji 3 su pozitivne osobe
● U Istarskoj županiji tri novooboljelih, dvoje preminulih
● U Koprivničko-križevačkoj županiji dva novooboljela
● U Međimurskoj županiji jedan oboljeli 
● U Sisačko- moslavačkoj županiji jedan novooboljeli

Koronavirus u svijetu

– U Bosni i Hercegovni potvrđeno je manje od 900 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ali su istodobno prijavljena rekordna 93 smrtna slučaja povezana sa zarazom, što je najveća brojka u jednom danu još od izbijanja epidemije u ožujku 2020.

– U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 287 slučajeva zaraze koronavirusom, što je manje nego prethodni dan, ali je broj hospitaliziranih znatno povećan, a epidemiolozi tvrde da je novo 11-dnevno zatvaranje, koje počinje u četvrtak, bilo neizbježno kako bi se “presjekao” treći val epidemije.

– Međunarodna ekspertna misija, koja je boravila u Wuhanu, zaključila je da je vrlo vjerojatno da je uzročnik covida-19 prešao sa šišmiša na ljude preko neke druge životinje, istodobno gotovo potpuno isključujući mogućnost da je virus ‘pobjegao’ iz nekog laboratorija.

– Ukinute su stroge mjere zatvaranja u Engleskoj i stanovnicima je dopušteno sastajati se vani u skupinama od šest osoba prvi put u gotovo tri mjeseca, iako je premijer Boris Johnson upozorio na oprez zbog porasta broja slučajeva koronavirusa u Europi.

– Njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je jučer od njemačkih saveznih država da se pridržavaju dogovorenog pooštravanja mjera u borbi protiv koronavirusu zbog porasta broja zaraženih.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!