Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je kako se u ovom trenutku ne razmatra zatvaranje terasa kafića ni ograničavanje kretanja među županijama.

Mjera zatvaranja kafića je, kaže, trajno na stolu, no u ovom trenutku se ne razmatra njihovo zatvaranje.

– U ovom trenutku nismo razmatrali da ih potpuno zatvorimo. Po mojoj ocjeni, mislim da će terase ostati otvorene što su i sada, rekao je Capak i dodao da će se o novim mjerama, koje će biti na snazi od 1. travnja, doznati više sutra na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

– Mi nemamo one najstrože mjere, policijski sati i “lockdown”, kao što imaju neke susjedne zemlje i zemlje EU. Mislim da u ovom trenutku ne bismo sprečavali ni prelazak iz županija. To je mjera o kojoj možemo razgovarati. U ovom trenutku ne mislimo da bi to bilo učinkovito, rekao je tijekom sudjelovanja na panelu o raku debelog crijeva.

Ponovio je kako je posljednjih nekoliko tjedana na stazi lokalni pristup u donošenju mjera na razini županija.

– U zadnjih nekoliko tjedana imamo strategiju da posebno stimuliramo županijske stožere jer u županijama su velike razlike u broju oboljelih. Čini nam se bolje da oni koji imaju veće probleme na svom teritoriju donesu mjere koje bi bile najučinkovitije, zaključio je.

Izvor:hrt.hr