Političari moraju paziti na javnu riječ, rekao je potpredsjednik Vlade Boris Milošević u večerašnjem HTV-ovom Dnevniku komentirajući verbalne napade predsjednika Zorana Milanovića na čelnike vladajuće većine.

Milošević je rekao da ga je Milanović iznenadio te da, unatoč njegovim retoričkim figurama, to nije očekivao.

– Predsjednik je jedna vrsta ustavnog pravobranitelja koji se treba založiti da uvijek štiti slabije, da štiti ljudska prava, da ne dopusti da u društvu prevlada ili proklije mržnja… Ovi nastupi su sve suprotno tome, rekao je Milošević.

Dodao je kako je Milanović s Miloradom Pupovcem, kojeg u posljednje vrijeme kritizira, u prošlosti surađivao te ne tako davno za njega rekao da je čovjek bez mrlje.

– Ne tako davno često sam šetao s gospodinom Pupovcem ulicama Zagreba i doživljavao zajedno s njim i pljuvanje i dovikivanje. Mislim da političari, pogotovo na javnim funkcijama, moraju paziti na javnu riječ, rekao je Milošević.

Upitan krije li se nešto iza napada, odnosno zašto se događaju baš sada, Milošević je odgovorio kako smatra da je predsjednik pogriješio u proceduri predlaganja kandidata za predsjednika Vrhovnog suda.

– Kako god bilo, predsjednica ili predsjednik Vrhovnog suda će biti izabrani glasovima većine u Hrvatskom saboru na prijedlog predsjednika koji je ustavni predlagatelj. Dakle, suradnja je nužna i jedino moguće rješenje, poručio je Milošević, a na pitanje stavlja li se predsjednik u poziciju šefa oporbe, kao što kaže premijer, odgovorio je:

– Definitivno je glasniji od oporbe.

Potres ogolio stare probleme

Što se tiče smještajnog zbrinjavanja nakon potresa na Banovini, Milošević, koji je i zamjenik predsjednika Stožera Tome Medveda za koordinaciju aktivnosti vezanih za posljedice potresa, rekao je da nitko nije na otvorenom nebu. Ima još zahtjeva za stambenim zbrinjavanjem, koji se provjeravaju.

– Kontejnerska naselja su zapravo najbolje privremeno rješenje jer imaju najbolju infrastrukturu, niskonaponsku mrežu, vodovod, odvodnju, internet, ali nastojali smo i da ljudi ostanu u svojim selima, zaseocima, blizu svojih porušenih kuća, što stvara, naravno, određene izazove, rekao je Milošević.

Dodao je kako je potres ogolio i potencirao brojne probleme koji su postojali i prije potresa, poput depopulacije, lošeg održavanja puteva, nedostatka vodoopskrbne mreže…


Mnoga naselja još nemaju vodu. Milošević je rekao da je to veliki problem. 

– Hrvatske vode su donijele stratešku odluku da se krene u realizaciju projekata vodoopskrbne mreže za projekte za koje postoji dokumentacija, rekao je Milošević, dodavši kako se bunari nisu mogli krenuti čistiti jer svaki jači aftershock zamuti vodu. 

– Sad se krenulo jače u asanaciju bunara, rekao je.

Milošević je naveo i da je podneseno više od 6000 zahtjeva za obnovu te da bi, prema riječima predstavnika Središnjeg državnog ureda za obnovu, još ovaj mjesec, a najkasnije početkom svibnja krenula sanacija nekonstrukcijskih elemenata na obiteljskim kućama.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!