Hrvatska nogometna reprezentacija pobijedila je Maltu s 3:0 te došla do druge pobjede u kvalifikacijama za Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. u Kataru. S obzirom na rasplet u drugim utakmicama skupine, Vatreni su preuzeli i vodstvo na vrhu tablice H! 

Strijelci su u pobjedi Vatrenih bili Ivan Perišić (62), Luka Modrić (76pen) i Josip Brekalo (90).

Hrvatska se poprilično namučila s Maltom, a pobjeda je izborena tek sredinom drugog dijela kada su u igru ušli upravo strijelci Modrić, Perišić i Brekalo. Pričuvna postava Hrvatske jako se mučila s Maltežanima, koji su na Rujevicu došli osnaženi senzacionalnim bodom iz Slovačke, te je nakon pola sata situacija bila alarmantna.

Ipak, kvaliteta Hrvatske je došla do izražaja, a kako su se poklopili sve ostali rezultati u našu korist, Hrvatska nakon tri kola vode u skupini, kome se nitko nije nadao nakon poraza od Slovenije.

Već u drugoj minuti Vlašić s deset metara puca tik pored vratnice, a u 11. minuti Maltežani preko Mbonga opasno prijete Domagoju LivakovićuMario Pašalić je u 14. minuti udarcem glavom pogodio gredu, a u 17. minuti Maltežani su tražili kazneni udarac nakon igranja rukom Juranovića, no švicarski sudac je ostao nijem.

Hrvatska je imala inicijativu, ali bez ijedne ozbiljnije šanse dokraja poluvremena koje je završilo 0-0. Bilo je jasno da pričuvni sastav Zlatka Dalića nema načina kako probiti čvrstu maltešku obranu.

I drugo poluvrijeme je započelo kao i prvo. šansom Vlašića koji je u vrlo izglednoj poziciji uputio slab udarac ravno u malteškog vratara. Bonello se sjajno snašao i tri minute kasnije kada je Mislav Oršić izbio sam ispred njega i pokušao ga lobati, no Maltežan je bio lukaviji.

U 54. minuti Dalić je shvatio da pričuve ne mogu slomiti Maltu, pa je u igru uveo Modrića, Brekala i Perišića, a malo poslije i Bornu Barišića. To se isplatilo u 62. minuti kada je ubačaj Barišića s lijeve strane nogom s tri metra u mrežu prosljeđuje Perišić.

Vlašić u 64. minuti opet šalju loptu pored vratnice, a u 75. minuti sudac je dosudio penal za Hrvatsku nakon što je Shaw igrao rukom. Modrić je rutinirano pogodio s “bijele točke”.

Konačnih 3-0 postavio je Brekalo u 90. minuti na asistenciju Perišića.

U ostalim utakmicama skupine H selekcija Cipra priredila je iznenađenje pobijedivši kod kuće Sloveniju sa 1-0. Pogodak odluke zabio je Ioannis Pittas u 42. minuti.

Slovačka je kod kuće svladala Rusiju s 2-1 i dodatno zakomplicirala situaciju u skupini. Pogotke su za Slovake dali Skriniar (38) i Mak (74), a za Rusiju Fernandes (74).

Hrvatska i Rusija vode sa po šest bodova, Slovačka ima 5, Cipar četiri boda, Slovenija tri, a Malta jedan bod.

Kvalifikacije se nastavljaju 1. rujna kada Hrvatska gostuje u Rusiji.

HRVATSKA – MALTA 3-0

Strijelci: 1-0 Perišić (62), 2-0 Modrić (76pen), 3-0 Brekalo (90)

Dvoboj se igrao na stadionu Rujevica, a sudio je Tschudi iz Švicarske.

Hrvatska: Livaković – Juranović, Vida, Ćaleta-Car, Melnjak (Barišić, 57) – Kovačić, Badelj (Modrić, 54)- Pašalić (Perišić, 54), Vlašić, Oršić (Lovrić, 79)- Budimir (Brekalo, 54)

Malta: Bonello – Borg (Muscat, 67), Pepe, Shaw – Camenzuli, Cristensen (Gambin , 81), Guillaumier, Mbong (Corbolan, 67) – Pisani (Grech, 65), Teuma – Satariano (Nwoko, 46)

Tijek utakmice: 

Drugo poluvrijeme: 

90+3 Imao je Lovrić priliku postići i svoj prvijenac, ali je u zadnjem napadu pucao glavom pored gola. Utakmica je završila. 

90′ Igra se tri minute sučeve nadoknade. 


90′ GOOOOL za  Hrvatsku! Odlična kontra Hrvatske, Perišić je proigrao Brekala, koji neometan šalje loptu u praznu mrežu. 

86′ Vida je sada mogao i sam pucati glavom, ali išao je dodavati u kaznenom prostoru pa su gosti presjekli loptu. 

85′ Ostalo je pet minuta plus sudačka nadoknada, čini se kako će Vatreni utakmicu mirno privesti kraju. 

78′ Kristijan Lovrić ulazi umjesto Oršića. Ovo je njegov debi za Hrvatsku. 

76′ GOOOOL za Hrvatsku! Luka Modrić je lako zabio iz kaznenod udarca, Bonello je otišao u lijevu stranu, a Modrić loptu poslao u desnu uz samu vratnicu!

74′ Novi, peti udarac iz kuta za Hrvatsku. Muscat je nakon ubacivanja Oršića igrao rukom te je dosuđen kazneni udarac. 

68′ Lakše se u svakom slučaju diše, ali bilo bi dobro zabiti drugi pogodak i riješiti utakmicu. 

64′ Još jedna odlična prilika za Vlašića, nakon što je dobio loptu od Perišića točno na 11 metara, pucao je iz poluvoleja pored gola. Šteta. 

62′ GOOOOL za Hrvatsku! Malta je konačno probijena. Barišić je ubacio s ruba šesneasterca, utrčao je Ivan Perišić i lako poentirao s peterca. Konačno vodimo! 

57′ Borna Barišić ulazi umjesto Melnjaka. 

53′ Dvije promjene radi Dalić. Ipak je morao ući Luka Modrić i to umjesto Milana Badelja, a Perišić ulazi umjesto Budimira. 

50′ Ogromna šansa za Hrvatsku. Juranović je odlično proigrao Oršića na lijevoj strani, on je pokušao sam i neometan prebaciti malteškog vratara, ali ovaj brani. 

47′ Juranović je sada dobro u sredini proigrao Vlašića, ali udarac je bio preslab, Bonello je obranio bez problema. 

46′ Počelo je drugo poluvrijeme. 

Prvo poluvrijeme:

45′ Završilo je prvo poluvrijeme. Hrvatska napada i trudi se, ali za sada to nije dovoljno za vodstvo. S druge strane, Maltežani pokazuju da bi mogli iz kontre stvoriti probleme Hrvatskoj. Hrvatska je imala posjed lopte od 65 na prema 35%, ali i svega jedan udarac u okvir. 

43′ Duje Ćaleta-Car nakon ubacivanja Oršića radi prekršaj u napadu i jedna izgledna situacija otišla je u nepovrat. 


38′ Hrvatska je uputila velik broj ubacivanja s bočnih pozicija, ali sve to lako riješavaju Maltežani. 

32′ Vlašić se odlično oslobodio braniča, poslao loptu paralelno s gol linijom, ali nikoga nije bilo na drugoj stativi da to pospremi u gol. 


30′ Ostalo je 15 minuta do kraja prvog dijela. Hrvatska je nadmoćna, stišće, ali nema pravih, velikih prilika

24′ Naši su sada još više pritisnuli, gosti se brane s desetoricom. 

22′ Ante Budimir je bio u dobroj poziciji, proigrao je Mislava Oršića, ali on slabo puca. 

19′ Veliki nered napravili su Maltežani, Juranović je igrao rukom u kaznenom prostoru, tražili su gosti kazneni udarac, ali sudac je pokazao da se utakmica nastavi. Da je bilo pregleda VAR-om, moguće je da bi bila dosuđena najstroža kazna. 

14′ Nakon ubacivanja Vlašića, Mario Pašalić iz teške situacije puca glavom i pogađa gredu, gosti su imali sreće. 


11′ Maltežani pokazuju da mogu odigrati dobru kontru, Mbong je pobjegao, ali je pucao dosta iskosa, što je Livaković lagano obranio.

7′ Hrvatska je dosta angažirano ušla u utakmicu s namjerom da brzo probije Maltežane. No, za sada izuzev prilike Vlašića nema ozbiljnijih prijetnji po vrata Bonella. 

2′ Nakon odličnog proigravanja Milana BadeljaNikola Vlašić se riješio jednog malteškog braniča i pucao, no lopta odlazi tik pored vratnice. Velika šansa za Hrvatsku odmah na početku. 

1′ Počela je utakmica na Rujevici. 

UOČI UTAKMICE: Novo iznenađenje u hrvatskoj skupini. Cipar je pobijedio Sloveniju 1:0.

Hrvatska je do sada s Maltom igrala 8 puta, a ima sedam pobjeda i jedan remi.

Vatreni su u prvoj utakmici izgubili od Slovenije, pa minimalno slavili protiv Cipra. Izbornik Zlatko Dalić je svjestan da momčad ne izgleda dobro, a protiv Malte sve osim pobjede bio bi veliki neuspjeh.

Dalić je najavio i neke promjene u sastavu u odnosu na utakmice protiv Slovenije i Cipra.

– Što se tiče sastava odmorit ćemo neke igrače, to će sigurno biti Luka Modrić koji će za početak biti na klupi. Vidjet ćemo što će biti s Perišićem Brozovićem. Želimo staviti manje potrošene igrače, ne zato što potcjenjujemo Maltu nego da stavimo svježije igrače, rekao je izbornik.

Malta je autsajder u našoj skupini, ali u posljednjoj utakmici uspjela je doći do boda protiv Slovačke.

– Krenut ćemo s Juranovićem MelnjakomVrsaljko se dosta potrošio, isto i BarišićKramarić je čim je ušao krivo stao i pustili smo ga doma da se liječi. Budimir će biti u špici jer nemamo drugog napadača. Još ćemo vidjeti kod stopera u kakvom su stanju Lovren Vida, ali tko god da bude igrao morat će dati maksumum, nije da smo puni sampopuzdanja. Luku ću koristiti ako budem trebao, zaključio je Dalić.

U prvih 11 priliku bi mogao dobiti Mislav Oršić, a u sredini terena trebali bi biti Mateo Kovačić i Milan Badelj.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!