“Zabrinjava nas što sada tjedno imamo više od 150 oboljelih koji se liječe na jedinicama intenzivnog liječenja kojih je prije bilo manje od sto”, objašnjava epidemiologinja Goranka Petrović za HRT-ovu emisiju Studio 4 govori o zabrinjavajućoj epidemiološkoj situaciji i cijepljenju u Hrvatskoj.

Teško je prihvatiti činjenicu da je sve više novozaraženih u Hrvatskoj. Stručnjake u Istri zabrinjava što od 96 zaraženih velik dio završava u bolnicama na kisiku.

Nema odgovora kako od lakših simptoma dođe do ozbiljnog pogoršanja. Ne znamo kakve nas mjere zbog svega čekaju prije i poslije uskrsnih blagdana.

Epidemiologinja Goranka Petrović potvrdila je da je situacija s COVID-om u Hrvatskoj zabrinjavajuća.

– Zadnjih par tjedana imamo kontinuirani prirast novozaraženih koji se ubrzava. U odnosu na kraj veljače, kad smo imali tjedno 2200 novozaraženih, imali smo 3500, 4500, 6500 i sad imamo 9500 novozaraženih tjedno, kaže Goranka Petrović, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Upozorava da su se ponovno počeli puniti bolnički kapaciteti.

– Imamo preko tisuću pacijenata tjedno, prije par tjedana bilo ih je oko 700. Zabrinjava nas što sada imamo tjedno preko 150 oboljelih koji se liječe na jedinicama intenzivnog liječenja kojih je prije bilo manje od 100, objašnjava Petrović.

– Kao najteži oblik bolesti, pacijenti završavaju na mehaničkoj ventilaciji. Već peti dan zaredom imamo preko 100 ljudi koji su na respiratoru, dodaje.

Novi sojevi, mlađi oboljeliNa pitanje jesu li zbog porasta broja novih varijanti koronavirusa jednako izloženi i stari i mladi, epidemiologinja odgovara kako ne postoji dovoljno službenih podataka da se poprati cijela situacija.

– Opažanje kolega na terenu je da se virus puno brže i lakše širi, i da je zaista pogođenija mlađa populacija. To djelomično moramo pripisati cijepljenju starijih osoba koje smo na taj način zaštitili, objašnjava Petrović.

Dodaje kako je u ovom trenutku teško procijeniti u kojoj mjeri je za veći broj zaražene mlađe populacije zaslužno cijepljenje starijih, a u kojoj mjeri biologija virusa.

Cijepljenje u drugim državamaEpidemiologinja Goranka Petrović prokomentirala je što se događa u slučaju ako se hrvatski građani cijepe u Srbiji Sputnjikom V ili kineskim cjepivom.

Kazala je kako još nije definirano moraju li se ti građani cijepiti ponovno, ali osobnog mišljenja je da se ne bi trebali ponovno cijepiti.

– Radi se na digitalnoj “zelenoj propusnici” i postoji prijedlog uredbe na razini Europske unije koji predviđa da države članice priznaju i cijepljenje onim cjepivima koja nisu registrirana u EU-u, objasnila je epidemiologinja Petrović.

– Prije toga svaka država treba, pa tako i Hrvatska, provjeriti postoji li interoperabilnost, odnosno set vjerodostojnih podataka da bi se takva potvrda mogla priznati. Vjerujem kako tu ne bismo trebali imati problema, dodala je.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!