Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije od nacionalnog Stožera zatražio je uvođenje pooštrenih epidemioloških mjera na području te županije u idućih 15 dana.

Među pooštrenim mjerama u Splitsko-dalmatinskoj županiji iz županijskog Stožera predlažu donošenje odluke o obveznom korištenju maski za lice ili medicinskih maski na otvorenim prostorima, gdje se očekuje veći protok ljudi (tržnice, prostori oko trgovačkih centara, vjerski objekti i sl.) bez obzira na fizički razmak.

Zabrana prodaje alkohola nakon 20 sati

“Predlažemo odluku o zabrani prodaje alkoholnih pića u vremenu od 20 sati do 6 sati,” navodi se u tekstu prijedloga što ga je potpisao načelnik Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić.

Također se predlaže ograničavanje rada ugostiteljskih objekata i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) koja pružaju ugostiteljske usluge tako da hranu, piće, napitke i slastice mogu usluživati samo na otvorenim terasama, odnosno drugim otvorenim prostorima za usluživanje, uz strogo pridržavanje propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), a radno vrijeme može se odrediti u trajanju od 6 sati do 20 sati.

Po prijedlogu Splitsko-dalmatinskog stožera na području te županije radno vrijeme casina, automat klubova i uplatnih mjesta za klađenje može se odrediti u trajanju od 8 sati do 20 sati, uz zabranu pružanja ugostiteljskih usluga u njihovim prostorima.

Obustava aktivnosti u zatvorenim prostorima

Županijski Stožer predlaže i zabranu rada dječjih igraonica i održavanje dječjih radionica u zatvorenom prostoru, a da škole stranih jezika nastavu mogu održavati samo online. Također samo online teorijski dio mogle bi održavati i auto škole čiji bi satovi vožnje trajali najviše 45 minuta.

Županijski Stožer civilne zaštite također preporučuje obustavu svih klupskih treninga u zatvorenim prostorima, osim za klubove koji se natječu u 1. i 2. rangu natjecanja u seniorskoj konkurenciji i u 1. rangu natjecanja u juniorskoj konkurenciji na nacionalnoj razini u ekipnim sportovima, kao i klubove koji se u individualnim sportovima natječu u seniorskoj konkurenciji u najvišem rangu i sportaši koji se s nacionalne razine pripremaju za europska i svjetska natjecanja.

Otkazuju se operacije koje nisu hitne

Zbog povećanog broja pacijenata oboljelih od koronavirusa u splitskom KBC-u otkazuju se sve operacije koje nisu hitne, potvrdio je zamjenik ravnatelja bolnice dr. Krešimir Dolić.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!