Zaraza koronavirusom se ne smiruje. Potvrđeno je malo manje od 1500 novih slučajeva, a udio pozitivnih među testiranima je 16,5 posto. Preminulo je još 17 osoba. Nastavlja se pritisak na bolnice u kojima je trenutačno 1289 pacijenata, od kojih se 127 na respiratoru bori za život. Najviše novozaraženih danas ima Zagreb.

Ograničavanja kretanja među županijama i zatvaranja terasa ovog Uskrsa, čini se, neće biti.

– U ovom trenutku nismo razmatrali to da ih potpuno zatvorimo, po mojoj nekakvoj osobnoj procjeni, mislim da će ostati otvorene terase kao što su i sada, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Po broju zaraženih Zagreb je danas među prvima, no strože se mjere ne najavljuju.

– Neće biti pooštravanja mjera, nema potrebe, mi imamo recimo danas jednako kao Primorsko-goranska županija koja ima četiri puta manje stanovnika. Dakle, situacija u Zagrebu nije niti alarmantna, je zabrinjavajuća, ali nije alarmantna, rekao je Zvonimir Šostar, ravnatelj NZJZ-a „Dr. Andrija Štampar”.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji mjere su najstrože, a u Metkoviću danas 40 zaraženih.

– Razlog takvog broja u Metkoviću, vidimo ih u tome što je Metković grad koji živi i radi uz samu granicu sa susjednom državom BiH, a isto tako imamo veliki broj dnevnih migracija, rekao je Damir Raić, načelnik Stožera civilne zaštite grada Metkovića.

Brzu izolaciju RNK virusa djelatnicima klinike za infektivne bolesti u Zagrebu omogućit će uređaj i reagencije koje im je doniralo Američko veleposlanstvo.

– Obično testovi izolacije, ovisno o vrsti, traju od nekih 2-5 sati, a ovaj aparat je u mogućnosti u roku 45 minuta dati podatke, rekla je profesorica Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

U bolnici je sve više mlađih pacijenata, a jučer je helikopterom iz Dubrovnika hitno prevezen i 44-godišnjak pozitivan na koronavirus.

– Imao je potrebu za ECMOM. Zahvaljujemo MUP-u na helikopteru i našem vrijednom timu docentu Kutleši i glavnoj sestri Anđi što su otišli po pacijenta. Pacijent je sad tu, zbrinut je i nadamo se da će sve ići u dobrom smjeru, rekla je Markotić.

Dobar smjer i veliku procijepljenost u travnju očekuju u Zagrebu.

– S 5-6 tisuća ljudi koje možemo dnevno procijepiti na Velesajmu bi u mjesec i pol dana praktički procijepili sve one koji imaju pravo na cijepljenje. Naš je cilj da između 70 i 80 posto bude procijepljenost, vi znate da je cijepljenje dragovoljno tako da nikoga ne možete prisiliti da se cijepi, rekao je Šostar.

S druge strane, sve ovisi i o tome koliko ćemo doza cjepiva dobiti.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!