Ugostiteljski objekti u Srednjobosanskoj županiji (SBŽ) od srijede će goste moći posluživati samo na terasama i drugim otvorenim prostorima, dok će kretanje građanima biti zabranjeno od 20 sati do pet sati ujutro.

Na prijedlog županijskog Kriznog stožera, ove mjere je u utorak usvojila Vlada SBŽ-a, a bit će na snazi do 9. travnja.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo SBŽ-a Sead Karakaš kazao je novinarima da su u posljednja tri dana, od posljedica covida-19, preminule 23 osobe, te da su bolnice gotovo popunjene.

-U zadnja četiri tjedna imamo pogoršanje epidemiološke situacije. Radi se o velikom prilivu pacijenata u bolnice, koje su prebukirane, pa smo zato inzistirali na pojačanju mjera. Imamo 150 hospitaliziranih, koji su pozitivni na covid-19, ali i značajan broj ljudi koji su u izolaciji i imaju razvijenu kliničku sliku, ali im testiranjem još nije potvrđeno da su pozitivni. Rezultat toga je i da imamo zauzete sve uređaje koji pomažu najtežim pacijentima, poput onih za neinvazivnu ventilaciju i repiratora – kazao je Karakaš.

U odluci, koju je Vlada danas usvojila, među ostalim, je navedeno da se “zabranjuje usluživanje jela i pića u ugostiteljskim objektima, koji će moći posluživati goste samo na terasama, odnosno drugim otvorenim prostorima, uz strogo pridržavanje propisanih epidemioloških mjera”.

-Stolovi moraju biti tako raspoređeni da je udaljenost između njih najmanje dva metra. Potebno je ograničiti broj osoba koje sjede za istim stolom na četvero, a ukupan broj gostiju ne može biti veći od 20. Zabranjuje se izvođenje glazbe uživo, kao i usluživanje gostiju koji ne sjede za stolom – navedeno je u odluci.

Hotelima je dopušteno u zatvorenom prostoru posluživati samo svoje goste, a u slučaju nepoštivanja donesene mjere će, kako je rečeno, biti izricane mjere privremene zabrane rada.

Ministar zdravstva SBŽ-a Anto Matić kazao je novinarima da je, uz one koje se odnose na ugostiteljske objekte, Vlada danas usvojila i set mjera za druge gospodarske djelatnosti.

Na upit novinara o detaljima tih mjera, Matić je rekao da će one biti objavljene na web stranici Vlade SBŽ-a, dodajući da one “ne donose nikakve zabrane, nego preciznije definiraju rad pojedinih djelatnosti”.

-Odnose se na rad frizerskih salona, sportskih cenatara, teretana, trgovina, objekata za organiziranje igara na sreću, kao i na organiziranje svadbih i svih drugih proslava. Uvodi se malo stroži oblik ponašanja. Moramo djelovati jer ne možemo dozvoliti da nam se dogodi da naši građani trebaju njegu, a da nema mjesta u bolnicama – kazao je Matić, naglasivši da se usvojene mjere odnose na sve, pa tako i na vjerske skupove i manifestacije.

Prema podacima objavljenim na www.covid-19.ba, u SBŽ-u trenutno ima 656 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!